Сьогодні жоден із високопосадовців не має гарантій безкарності і ніхто нікому не гарантуватиме політичний дах (відео)

Під час щорічного Послання до Верховної Ради Президент Петро Порошенко зазначив, що нині найболючішим та найскладнішим питанням у проведенні реформ є боротьба з корупцією. «Якщо говорити мовою Інтернету та соціальних мереж, тут важко поставити хештег «перемога», але й таврувати питання хештегом «зрада» – теж неправильно», – зауважив Президент.

Глава держави наголосив на необхідності продемонструвати рішучі подальші дії. «Зараз на конкурсній основі, під пильним контролем громадськості і за її участю, ми створили Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Національне агентство з питань запобігання корупції. Кардинальні зміни відбуваються в Генеральній прокуратурі, Службі безпеки, Національній поліції. Там теж практикуються конкурси та атестаційні процедури, залучаються кадри з-поза системи, створюються нові управління внутрішнього контролю на кшталт Генеральної інспекції в ГПУ», – зазначив він.

Глава держави також акцентував на тому, що принципово відмовився від поділу «нові-старі» при визначені критеріїв оцінки роботи правоохоронних органів. «У кожного є свої плюси, в кожного є свої мінуси, є хвороби росту, але всі вони роблять важливу спільну справу», – додав він.

«Загалом же доволі щільна мережа вибудувана так, що сьогодні жоден із високопосадовців не має гарантій безкарності, ніхто нікому ніколи не може гарантувати політичний дах чи прикриття. Так, відчуваю питання у повітрі, – це повною мірою, я на цьому наголошую, стосується і так званих «друзів» Президента. Ні у кого із своєї команди, у разі обґрунтованих претензій з боку правоохоронців, адвокатом працювати не збираюся. І таким взагалі не місце в моїй команді», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив: «Боротьба з корупцією – це не лише питання справедливості і торжества закону. Від її успішності чи навпаки – залежать інвестиційний клімат, економічна ситуація, прогрес у вирішенні соціальних питань».

Президент підтримав ідею і звернувся до Уряду її опрацювати та замовити поважній міжнародній структурі незалежний аудит української антикорупційної політики за останні три роки, щоб оцінити її вплив на зменшення корупційних потоків і перекриття різноманітних схем, які процвітали десятиліттями, але були зруйновані за останні роки.

Петро Порошенко також наголосив на невідкладності вирішення питання створення спеціального антикорупційного судового органу, який має бути сформований на конкурсній основі із суддів з бездоганною репутацією. «Він має бути залежним лише від закону, але вільним від будь-яких сторонніх впливів – мого, вашого, шановні народні депутати, політичних партій, правоохоронних органів, прогресивної громадськості. Він має відповідати стандартам Ради Європи, стандартам Венеціанської Комісії. І головне – бути ефективним, а не створеним для галочки», – зазначив він.

Крім того, не вирішеним до цього часу лишається питання запуску Державного бюро розслідувань. «Ми знову постали перед необхідністю вносити зміни до закону і посувати дедлайн – 20 листопада. До названої дати слід як мінімум обрати керівника ДБР, який зможе за додатковий перехідний період сформувати і запустити Бюро», – наголосив Глава держави.

Це ж стосується і назрілого питання Служби фінансових розслідувань, додав він. «Цей принципово новий орган не повинен мати права переслідувати окремих підприємців, представників малого та середнього, або навіть і великого бізнесу. Якщо тільки вони не є організаторами або учасниками схем системного розкрадання бюджетних коштів чи недоплати податків», – сказав Президент.

За його словами, головним у діяльності Служби має стати аналітична робота, спрямована на виявлення злочинних схем, їх експертне вивчення. Нова Служба повинна мати увесь спектр повноважень для протидії економічній злочинності та повністю незалежною у свої діяльності, але перебувати під повним парламентським контролем.

Президент підкреслив, що антикорупційна стратегія не зводиться лише до каральних технологій. «На 90% успішна боротьба з корупцією складається з усунення джерел корупції, таких як: надмірна зарегульованість, непрозоре розпорядження коштами, можливість з боку чиновників чи політиків втручатися в роботу держпідприємств, нечітко сформульоване законодавство, яке дає підстави для зловживання його трактуванням», – зазначив він.

За його словами, сучасні технології, переваги електронного урядування та різноманіття програмного забезпечення створюють для цього, на жаль, унікальні можливості. Також система ProZorro на порядок підвищила змагальність у сфері державних закупівель, забезпечила багатомільярдну економію для бюджету і оптимізувала ціну закупівель.

«І не дивно, що час від часу виникають ініціативи обмежити систему, вивести з-під її дії якісь тендери тощо. Але система була, є і буде під моїм захистом. Я її запускав і я її буду захищати. І ми – Міністерство економіки, Уряд і Верховна Рада, які це дозволили, це наше спільне досягнення, ще раз наголошую – і ми спільно маємо забезпечити її захист», – підкреслив Петро Порошенко та висловив сподіванні, що незабаром в електронному режимі будуть контролюватися всі етапи закупівель – від бюджетування до укладання угод.

Ще одним величезним досягненням Президент назвав запущену цього року систему електронного адміністрування ПДВ та єдиного публічного реєстру заяв на його відшкодування, що «безумовно, руйнує одну з найбільш корупційних схем, які всі роки існували в Україні».

Він зауважив, що на митниці до 30% митних декларацій вже оформлюються через «єдине вікно». «Але цього недостатньо. Потрібно в найкоротші терміни налагодити систему обміну митною інформацією із країнами Європейського Союзу. Вимагаю запровадження якнайшвидше спільного контролю на пунктах пропуску із митними та прикордонними органами країн ЄС. Переконаний, що проста звірка даних розмитнення в Україні з нашими сусідами – країнами Європейського Союзу стане дієвим антикорупційним заходом», – підкреслив Президент.

Серед кроків, які спрямовані на подолання корупційних викликів, Глава держави також назвав скасування сотні нормативних актів, які ускладнювали роботу бізнесу, створювали можливості для зловживань з боку чиновників; створення нових електронних сервісів для надання державних послуг; відкриття доступу до більшості існуючих у країні електронних реєстрів, в тому числі, даних про бенефіціарів усіх компаній.

Джерело

Автор