Президент: Європа має бути привнесена в Україну, все має відповідати європейським стандартам

Президент Петро Порошенко під час щорічного Послання до Верховної Ради наголосив, що український народ обрав європейський шлях, тому спільним завданням є привести все в Україні до європейських стандартів.

Глава держави підкреслив, що сьогоднішня українська влада позбавлена «мук вибору», у якому напрямку просувати Україну. «Якщо раніше влада сама не знала куди рухатися, то як вона могла повести за собою народ? Якщо еліта сама заблукала в трьох соснах, тобто в двох векторах, як вона могла показати дорогу українському народу? Народ взяв ініціативу до рук і сам визначив європейський курс під час Революції Гідності», – наголосив Президент. Він додав, що цей вибір було підтверджено голосуванням на президентських та парламентських виборах за ті політичні сили, які майбутнє України бачать в єдиній родині європейських народів.

«Курс на ЄС та НАТО – очевидний і незворотний. Що нам треба, так це обрати найкоротший маршрут, засоби пересування і оптимальну швидкість», – зауважив Петро Порошенко, додавши, що готовий до будь-якої дискусії з політиками, експертами, міжнародними партнерами та всім суспільством, і Послання – лише початок такої розмови.

Президент підкреслив, що вступ до НАТО та Євросоюзу потрібен не заради членства в престижних клубах. Це є питання цивілізаційної належності і гарантія незалежності України. За його словами, НАТО після російської агресії, коли була зруйнована повоєнна світова система безпеки, є єдиним органом, який продемонстрував свою ефективність і є надійною системою колективної безпеки. А Європейський Союз включає політичну культуру прав і свобод, стандарти і достойний та гідний рівень життя, якого прагнуть українці.

«Не лише Україна йде до Європи. Наше з вами завдання – Європа має бути привнесена в Україну. І все в Україні має бути приведене у відповідність з європейськими стандартами, в тому числі і рівень матеріального благополуччя громадян. Українець має відчувати Європу, навіть якщо він не покидає меж своєї країни», – наголосив Петро Порошенко.

Він зауважив, що ще неймовірно багато треба зробити для досягнення цієї цілі. «Важко змінювати ситуацію в країні, але найважче – змінюватися самим. Але для багатьох з-посеред нас така доля – щасливий шанс не просто існувати в часи змін, а ще й творити їх. І тих, хто хоче і прагне змін, і готовий сам у цьому брати участь – все-таки більше, ніж тих, хто страшиться змін чи просто бачить вигоду у тому, щоб зберегти «статус-кво», залишити все як є», – підкреслив Президент.

Глава держави відзначив, що рушійною силою є український народ, який став справжньою політичною опорою реформ. «У країні сформувався креативний постіндустріальний клас носіїв європейських цінностей свободи, відповідальності, активності. Український Парламент цього скликання довів, що в ньому є реформаторська більшість. Її контури не завжди співпадають з межею між владою та опозицією, але це не мінус, а плюс, коли реформи здатні об’єднувати полюси», – підкреслив Петро Порошенко. За його словами, особливістю української політичної системи, яка вигідно відрізняє Україну від сусідів по пострадянському простору, є наявність сильного громадянського суспільства, яке є активним та ініціативним союзником влади в проведенні реформ.

Президент нагадав, що в липні вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект про скасування електронного декларування для громадських активістів. Він звернувся до депутатів з проханням підтримати документ: «Щоб справа не виглядала так, ніби Президент хороший, а депутати – не дуже, готовий визнати, що запровадження декларування для цієї групи було нашою спільною помилкою, а помилки – треба виправляти».

Глава держави нагадав, що цього року відзначається століття Української національної революції 1917-21 років. «Україна тоді не змогла заручитися достатнім рівнем міжнародної підтримки і залишилася сам на сам з агресором. Недалекоглядний, короткозорий пацифізм завадив вчасно створити справжнє українське військо, підготуватися до зовнішньої агресії що з боку білих, що зі сторони червоних», – зазначив Президент, зауваживши, що саме через цей досвід українська влада нині приділяє велику увагу залученню зовнішніх партнерів-союзників та розбудові власної армії.

В той же час, за словами Президента, головне, що не дало тоді постати українській незалежній державі, – це брак внутрішньої єдності, політичні чвари. Він наголосив, що і надалі протидіятиме всім тим, хто намагатиметься насаджувати в Україні безлад та анархію. «Ще раз закликаю всі партії, як представлені у Верховній Раді, так і позапарламентські, у жорсткій внутрішньополітичній боротьбі, властивій будь-якій демократії, зважувати на ті надзвичайно складні зовнішні обставини, в яких ми з вами спільно будуємо європейську Україну. Хочете боротися проти Президента чи Уряду, чи більшості – на те ви й опозиція. Але прошу – не розхитуйте Україну. Ми з вами спільно бережімо її. Заради неї ми всі маємо об’єднатися – і так разом переможемо», – зазначив Глава держави.

Джерело