Президент: Санкції проти Росії мають зберігатись до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України

Президент Петро Порошенко зазначив, що протягом останнього року від різних політичних сил, у тому числі зі стін парламенту, лунає нищівна критика на адресу Мінських домовленостей.

«Так, вони не ідеальні. Вони ухвалювалися у дуже складних для України військово-політичних умовах. Вони не принесли сталого миру. Але залишається беззаперечним факт, що саме завдяки Мінським домовленостям нам вдалося суттєво знизити рівень бойових дій та відповідно людських втрат на Донбасі», – зазначив Глава держави під час щорічного Послання до Верховної Ради.

Президент привернув увагу, з 25 серпня, коли вступило перемир’я, Україна не має станом на зараз жодного загиблого, жодної бойової втрати. Це в тому числі і в результаті імплементації Мінських домовленостей. «Завдяки Мінським домовленостям нам вдалося зберегти дієвий механізм міжнародних санкцій проти російського агресора. Нарешті, Росію почали називати агресором. Згадайте, в 2014 році всі намагалися уникнути, називаючи це «конфліктом на Сході України». Ми отримали дорогоцінний час, аби побудувати якісно нову українську армію та запустити двигун реформ», – наголосив Президент.

Він зазначив, що будь-які нові угоди по суті будуть відтворювати нинішні та починатися з головного – повного та всеохоплюючого припинення вогню. «Головна ж причина відсутності прогресу у вирішенні ситуації на Донбасі – це повний брак політичної волі у Кремля виконувати власні зобов’язання. Але, незважаючи на це, ми разом з усім світом повинні продовжувати тиск на агресора з метою примусити його до миру шляхом виконання «Мінська» та пропорційно підвищувати ціну за невиконання взятих зобов’язань», – сказав Глава держави.

Президент окремо підкреслив, що робота над ініціативою із введення миротворчої місії ООН на Донбас не має стати підставою для скасування існуючих міжнародних санкцій проти Росії. «Вони мають залишатися чинними до повного відновлення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності нашої держави через виконання Мінських домовленостей», – наголосив Глава держави.

Джерело