Глава держави: Миротворча місія ООН на Донбасі має виключати участь представників країни-агресора

Президент Петро Порошенко підкреслив, що Росія продовжує здійснювати провокації, перешкоджати ефективній діяльності спостерігачів моніторингової місії ОБСЄ, постачати на українську територію зброю і найманців.

«За таких умов розміщення на всій окупованій території Донбасу «блакитних шоломів» ООН стало би реальним проривом у процесі мирного врегулювання та потужним фактором деескалації. Це, безумовно, створило б сприятливі умови для досягнення прогресу на політичному треку мирного врегулювання на Донбасі», – сказав Глава держави під час щорічного Послання до Верховної Ради.

Президент нагадав, що Україна розпочала цю дискусію ще в березні 2015 року, коли було надіслано звернення до Генерального секретаря ООН та Голови Ради Безпеки ООН щодо розгортання на території Української держави миротворчої операції під егідою ООН. За його словами, українська сторона передала партнерам в Радбез ООН проект відповідної резолюції.

Глава держави зазначив, що до цього часу Росія повністю відкидала таку можливість, і міжнародні партнери України не дуже активно це підтримували. «Сьогодні ми добилися дуже важливого результату – ми маємо спільний голос партнерів, які підтримують українську ініціативу. Ми почули, нарешті, і певну реакцію по той бік фронту. Хоча ми чітко розуміємо, що диявол криється в деталях. Безумовно, пропозиція РФ щодо розгортання місії ООН виключно для цілей охорони Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ є щонайменше дивною. Тим більше, що саме російські бойовики є головною загрозою для безпеки міжнародних спостерігачів», – зазначив Президент.

Глава держави підкреслив, що українська сторона готова до предметної розмови з членами Ради Безпеки ООН та окреслив декілька принципових елементів.

По-перше, за словами Глави держави, Україна виступає за розгортання повноцінної миротворчої Місії ООН на всьому Донбасі. «Вона повинна мати за мету не консервацію російської окупації та легалізацію російської військової присутності, а забезпечення тривалого миру в окремих районах Донецької і Луганської областей України та повне відновлення територіальної цілісності нашої держави», – наголосив Президент.

По-друге, майбутня Місія ООН повинна бути розміщена на всій тимчасово окупованій території, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону. «По-третє, згадана Місія повинна відповідати керівним принципам здійснення миротворчих операцій ООН, що апріорі виключає участь у ній представників країни-агресора чи сторони конфлікту. По-четверте, ні якого узгодження з російськими бойовиками параметрів участі майбутньої місії ООН йти не може», – додав Петро Порошенко.

Крім того, робота над місією ООН не має стати підставою для скасування існуючих міжнародних санкцій проти Росії.

Президент зазначив, що домовитися стосовно параметрів миротворчої Місії буде надзвичайно складно. Він розповів, що за півтора тижні вирушає до Нью-Йорка на Генасамблею ООН. «Упевнений, спільними зусиллями, за допомогою міжнародних партнерів, передусім Німеччини, Франції та США, ми обов’язково встановимо мир і повернемо всі окуповані території, відновимо суверенітет України», – підкреслив Глава держави.

Джерело

Автор