Мирослав Продан зустрівся з керівником Програми EXBS Посольства США в Україні Джеймсом Джонсоном

Перспективи подальшої співпраці обговорювалися під час  зустрічі в.о. Голови ДФС Мирослава Продана та керівника Програми з експортного контролю та безпеки кордонів в Україні (EXBS) Посольства США в Україні Джеймса Джонсона.

Так, під час зустрічі обговорювався стан реалізації проекту «Надання технічної допомоги з метою посилення системи експортного контролю України та протидії розповсюдженню зброї масового знищення» в рамках Програми з експортного контролю та безпеки кордонів в Україні (EXBS) Посольства США в Україні. Цей проект передбачає закупівлю і поставку обладнання з метою покращення можливостей ДФС у сфері здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства з експортного контролю, виявлення незаконних перевезень товарів, які можуть мати відношення до зброї масового знищення та/або підлягають експортному контролю, та запобігання незаконним перевезенням таких товарів.

За словами в.о. Голови ДФС Мирослава Продана спільна робота у рамках проекту сприяла регіональній безпеці та надзвичайно важлива в контексті реформування та модернізації митних органів України.

«Ми вдячні Державному департаменту США та Програмі EXBS за надану допомогу, зокрема, в таких сферах, як розробка та розвиток системи управління ризиками, вдосконалення митного контролю та митних процедур в морських портах, посилення системи експортного контролю та нерозповсюдження зброї масового ураження, боротьба з контрабандою», – підкреслив Мирослав Продан.

Він також повідомив, що одним з перспективних напрямків, який дозволить вивести на новий рівень практику здійснення вибіркового митного контролю, є створення в ДФС Департаменту таргетингу та управління митними ризиками. Подібні центри націлювання функціонують в митних адміністраціях країн-членів ЄС, США, Канади тощо.

«У процесі становлення та розвитку цього Департаменту ми значною мірою розраховуємо на підтримку з боку Програми EXBS», – зазначив Мирослав Продан.

Крім того,  в.о. Голови ДФС окреслив пріоритетні напрями співпраці, що пропонуються до розгляду та підтримки Урядом США. Серед них: розбудова системи таргетингу та управління митними ризиками, можливість розгортання в Україні Автоматизованої Системи Таргетингу – версія «Глобал» (ATS-G), подальший розвиток можливостей митних органів у сфері експортного контролю та ідентифікації товарів (СІТ), надання матеріально-технічної допомоги (обладнання) та підвищення кваліфікації працівників митниць.

У свою чергу керівник Програми EXBS Посольства США в Україні Джеймс Джонсон відзначив напрацювання та прогрес, який відбувається в ДФС, та запевнив у подальшій співпраці.

«Ми надавали попередню допомогу і при створенні  нового структурного підрозділу – Департаменту таргетингу та управління ризиками,  зокрема, щодо створення деяких програмних продуктів, спрямованих на аналітичну роботу, і приємно відзначити, що наші спільні кроки приносять свій результат у конкретних напрацюваннях та реалізації інституційних змін», – підкреслив Деймс Джонс.

Він також позитивно оцінив співпрацю митних та прикордонних органів України у пункті пропуску «Нові Яриловичі» із спільного використання інформації, отриманої за принципом однієї зупинки при перетині кордону, та висловив готовність до підтримки зусиль ДФС щодо подальшого розповсюдження цього досвіду на інші пункти пропуску на кордоні.

Керівник Програми EXBS Посольства США в Україні запевнив у підтримці реформ ДФС та висловив сподівання щодо подальшої успішної діяльність служби у забезпеченні безпечних кордонів.

Джерело