“СЕТАМ” змінила назву на “OpenMarket” та перейшла на “BlockChain”

Система електронних торгів арештованим майном «СЕТАМ» сьогодні провела перші у світі електронні торги з використанням найсучаснішої технології збереження й захисту даних «BlockChain» та змінила назву на «OpenMarket».

«Перехід на «BlockChain» – це ще один крок до того, щоб зробити Систему електронних торгів арештованим майном максимально чесною й безпечною. Інформація про торги буде доступна усім, тож у громадян більше не буде причин боятися можливих маніпуляцій з інформацією», – зауважив заступник Міністра юстиції Сергій Петухов.

Він нагадав, що Мін’юст ще у квітні цього року підписав меморандум з компанією «BitFury» щодо переводу на нову систему аукціонів «СЕТАМ» та реєстру нерухомого майна.

«Сьогодні стосовно «СЕТАМ» це вже зроблено. Ми маємо амбіцію до кінця року перевести на цю технологію і реєстр нерухомого майна. Таким чином ми забезпечимо більшу захищеність інформації, яка міститься у даному реєстрі. Це підвищить рівень захисту права власності», – наголосив Сергій Петухов.

Генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов у свою чергу зауважив, що «BlockChain» – це передова технологія, яка повністю унеможливлює підробку інформації в базах даних і дає можливість обробляти до 1 млрд транзакцій на добу.

«Після переходу на «BlockChain» інформація, яка надходить до системи, зберігатиметься на кількох серверах і буде розміщена на публічному сервері. Таким чином всі зможуть спостерігати за процесом торгів в режимі реального часу без ризику втрати історичних даних. Більше того, перевірити інформацію про кожен крок торгів можна, скопіювавши хеш-код транзакції, а потім вставивши його у відповідне поле на сайті blockchain.gov.ua», – поінформував присутніх керівник ДП «СЕТАМ».

За його словами, перехід на нову технологію – прекрасний приклад для проведення ребрендингу аукціону та зміни його філософії. Новий бренд «OpenMarket», «відкритий ринок», символізує відкритість, готовність до змін, невпинне зростання.

Віктор Вишньов додав, що серед перспективних нових напрямків роботи аукціону – відкриття для населення торгів природніми ресурсами, зокрема вугіллям, деревиною, зерном.

За словами голови Державного агентства з питань електронного урядування Олександра Риженка, «BlockChain» зробить аукціони максимально відкритими для громадськості та унеможливить будь-які зловживання під час їх проведення без жодного ризику для їх безпеки.

«Це технологія, якій довіряє весь світ, оскільки вона є однією з найбільш захищених. Її неможливо обдурити. Завдяки інноваційному способу зберігання та накопичення даних, кожен бажаючий матиме змогу перевірити хронологію усіх дій, здійснених під час аукціону і, що нічого не було зроблено заднім числом», – переконаний Олександр Риженко.

На переконання президента «Фонду Східна Європа» Віктора Ляха, запровадження «BlockChain» – це проект, який визначить майбутню технологію розвитку електронного врядування на наступні 5, а той 10 років.

«Нам як представникам громадськості дуже важливо, щоб державні аукціони проводилися якомога відкритіше, а громадськість мала більше можливостей для їх контролю», – сказав він.

За словами співзасновника компанії «BitFury» Валерія Вавілова, технологія «BlockChain» дає можливість повністю ліквідувати будь-які можливості для маніпулювання даними. Разом з тим, будь-хто з учасників аукціону зможе перевірити, що дані про нього були внесені в базу даних без змін.

«На одному з наступних етапів буде запроваджена функція перевірки інших учасників торгів, щоб унеможливити внесення даних заднім числом і забезпечити стовідсоткову чесність аукціонів», – додав він.

Джерело