Новопризначений захисник у справі екс-президента В. Януковича затягує час розгляду справи судом

Руслан Кравченко: Новопризначений захисник у справі стосовно екс-президента В. Януковича не використав жодного дня наданого йому часу для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

У середу, 6 вересня 2017 року, в Оболонському районному суді відбулося чергове засідання у кримінальному провадженні стосовно екс-президента В. Януковича, який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Суд прийняв ухвалу про часткове задоволення заяви захисника обвинуваченого В. Януковича Максима Гераська, якого призначено центром надання правової допомоги, щодо надання йому додаткового часу для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. Таким чином, судом ухвалено рішення про оголошення перерви у вказаному судовому засіданні до 14:00 год. 21 вересня 2017 року.

У коментарі за результатами судового засідання сторона обвинувачення назвала заяви нового захисника у процесі такими, що направлені на зловживання ним своїм правом, та пов’язаними з не бажанням ознайомлюватись з матеріалами і захищати свого підзахисного.

Як наголосив представник сторони обвинувачення Руслан Кравченко, суд прийняв рішення надати додатковий час для ознайомлення даного захисника з матеріалами, але сам захисник взагалі не використав жодного дня наданого йому часу. За весь час він навіть жодного разу не прийшов до суду, щоб ознайомитись з матеріалами кримінального провадження.

Відповідаючи на запитання, яку мету переслідував захисник, звертаючись до суду із вказаною заявою, прокурор Головної військової прокуратури зазначив: «Щоб затягнути час розгляду судом цього кримінального провадження».

В той же час він повідомив, що сторона обвинувачення не може заявляти клопотання про відвід вказаного захисника.
«Ми лише хочемо, щоб він використав своє право і час та ознайомився з матеріалами кримінального провадження», – акцентував Руслан Кравченко. Також він додав, що в разі, якщо захисник здатний, готовий і йому вистачить здібностей і повноважень захищати права В. Януковича, то він зможе і надалі продовжити захищати свого підзахисного та здійснювати свої повноваження відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Нагадаємо, 29 червня 2017 року, Оболонський районний суд м. Києва ухвалив здійснити спеціальне судове провадження стосовно екс-президента В. Януковича, який обвинувачується у вчиненні ряду кримінальних правопорушень.

Джерело