Антирейдерська міжвідомча робоча група при Кабміні працюватиме на постійній основі

Міжвідомча робоча група, яка була створена на базі Кабінету міністрів для оперативного реагування на спроби рейдерства в аграрному та в інших секторах економіки, працюватиме на постійній основі. Про це сьогодні під час виступу на засіданні парламентського аграрного комітету повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Завдяки позиції Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, Першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва, позиції Мін’юсту, позиції народних депутатів, а також позиції аграріїв та громадськості, міжвідомча робоча група при Кабміні починає працювати на постійній основі», – зазначив очільник Мін’юсту.

Важливим напрямком боротьби з рейдерськими захопленнями на місцях є робота антирейдерських аграрних штабів у регіонах, які були створені при облдержадміністраціях за ініціативи Уряду.

«Антирейдерські штаби, які працюють по всій країні під керівництвом очільників чи заступників облдержадміністрацій та за участі правоохоронців і представників органів юстиції, дають свій ефект. Тільки за 2 тижні роботи штабів було порушено 5 кримінальних справ проти рейдерів та попереджено десятки рейдерських захоплень. Але цього замало. Мають бути вироки судів, щоб люди розуміли, чим може закінчиться для рейдерів їхня діяльність», – наголосив Міністр юстиції.

Окрім цього робота антирейдерських штабів дає можливість виокремити найбільш проблемні моменти та розробити законодавчі зміни, які ліквідують відповідні “схеми”.

«Найгострішим питанням на сьогодні є подвійна реєстрація договорів оренди. Це пов’язано з тим, що частина договорів укладалися за старим законодавством, яке діяло до 1 січня 2013 року, і реєструвалися в земельному кадастрі. А частина – зареєстровані за новим порядком в реєстрі нерухомості. Зараз на рівні законодавства державний реєстратор не має права вчинити реєстраційну дію без отримання інформації про ділянку з Дерземгеокадастру. Ми плануємо ввести технічну норму, за якою реєстратор фізично не зможе завершити реєстрацію, якщо в реєстрі немає інформації з Дерземгеокадастру», – заявив Павло Петренко.

Він також поінформував присутніх, що нині триває робота над запуском послуги, яка дасть можливість власнику відслідковувати всі реєстраційні дії, які вчиняються з його земельною ділянкою.

«Власник і орендар зможуть через Інтернет замовити цю послугу. Якщо хтось зайде на профіль його земельної ділянки в реєстрі, він одразу ж отримає про це повідомлення і за потреби зможе зупинити реєстраційну дію», – додав очільник Мін’юсту.

Джерело

Автор