В Україні розпочато сезон цукроваріння

Станом на сьогодні в Україні вже п’ять цукрових заводів розпочали діяльність з виробництва цукру із цукрових буряків урожаю 2017 року.

Так, уже працюють три заводи на Вінниччині – Томашпільський цукровий завод (ТОВ «Агрокомплекс Зелена долина»), Крижопільський цукровий завод (ЗАТ «Продовольча компанія «Поділля»), ТОВ “Хмільницьке” ВП “Жданівський цукровий завод”, а також ТОВ “Волочиськ-агро” ВП “Наркевицький цукровий завод” (Хмельницька обл.) та ВАТ «Гнідавський цукровий завод» (м. Луцьк).

Підприємствами уже перероблено 81,7 тис. тонн цукросировини і вироблено 7,3 тис. тонн цукру.

Загалом в Україні в 2017/2018 МР планують здійснювати діяльність 46 цукрових заводів, що на 4 більше, ніж в минулому сезоні. У новому маркетинговому році очікується виробити солодкого піску на рівні минулого сезону – у межах 2 млн тонн. Внутрішнє споживання оцінюється у 1,5 млн тонн.

Варто відзначити, що минулий сезон 2016/2017 маркетингового року став рекордним з експорту українського цукру. З вересня 2016 року по вересень 2017 року українські виробники експортували понад 769 тис. тонн цукру, що майже у 6 разів більше, ніж у 2015/2016 маркетинговому році.

Основними споживачами українського бурякового цукру були країни Азії, Африки та СНД. Найбільше було експортовано до Шрі-Ланки, Грузії, Туреччини, Лівії, більше третини обсягу експорту було відвантажено до країн Африки (Кот-Д’Івуар, Єгипет, Гвінея, Туніс, Того, Південна Африка, Ефіопія).

Довідково: Нагадаємо, у серпні для широкого громадського обговорення, надання зауважень та пропозицій оприлюднено проект наказу Мінагрополітики «Про затвердження Вимог до видів цукрів, призначених для споживання людиною», мета якого приведення вимог виробництва українського цукру до європейських стандартів.

Документ містить вимоги щодо термінології, маркування видів цукрів, призначених для споживання, виконання яких забезпечить внутрішній ринок якісною продукцією та значно розширить можливості України для виходу на світові ринки.

Джерело