Ігор Гриб оприлюднив звернення щодо насильницького зникнення його сина в Біларусі (фото, відео)

Сьогодні під час конференції в Українському кризовому медіа-центрі колишній прикордонник Ігор Гриб оприлюднив звернення щодо насильницького зникнення його сина на території Республіки Білорусь.

19-річний Павло Гриб зник на території Білорусі 24 серпня 2017 року. Станом на 4 вересня 2017 року його місце знаходження залишається невідомим. Єдиною офіційною відповіддю на сьогодні залишається підтвердження факту перетину білоруського кордону.

Аналізуючи обставини справи родина Павла, його адвокат та українські правозахисники вважають, що Павло став жертвою насильницького зникнення та міг бути перевезений на територію Росії співробітниками Федеральної служби безпеки РФ.

Що стосується цієї справи, то Павло поїхав до Гомеля (Білорусь), аби зустрітися з дівчиною, з якою познайомився через соціальну мережу «ВКонтакте», а потім спілкувався через Skype. Раніше він ніколи не зустрічався з нею особисто. За текстом переписки Павла у Skype дівчина прилетіла на зустріч з РФ літаком до Мінська разом зі своєю матір’ю. Потім вони приїхали потягом до Гомеля. Зустріч мала відбутись неподалік від авто та залізничного вокзалів.

Павло Гриб мав повернутися до України того ж дня, однак не повернувся. Наступного дня після зникнення сина батько вирушив на пошуки до Гомеля. Звернувшись до першого, якого зустрів, наряду білоруської міліції, він на власні очі побачив на планшеті патрульних інформацію про те, що Павла внесено до бази даних осіб розшукуваних ФСБ РФ. У даному випадку ініціатором розшуку виступала ФСБ по Краснодарському краю, міста Сочі, яка інкримінувала Павлові статтю 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт).

Батько зниклого наголошує на тому, що білоруські прикордонники теж мають доступ до відповідної бази даних ФСБ РФ, тож згідно з їхніми посадовими інструкціями вони мали б затримати його сина безпосередньо у пункті пропуску. Відповідно вони могли отримати окреме розпорядження пропустити Павла на територію Білорусі, але точно повинні знати більше інформації стосовно даної ситуації. Адже, як вдалося з’ясувати у перевізника, який виконував автобусний рейс до Гомеля, жоден із пасажирів того автобуса не був затриманий у пункті пропуску і всі пасажири прибули до місць призначення.

Родина Павла подала заяви про злочин до правоохоронних органів Білорусі та РФ з вимогою провести розслідування, знайти і повернути Павла. Білорусь прийняла і зареєструвала таку заяву, а от про реакцію РФ на сьогодні нічого невідомо.

Варто зазначити, що Павло Гриб ніколи в житті не відвідував Російської Федерації. Від початку революційних подій в Україні 2013-14 років та початку Російської агресії проти України хлопець був активним дописувачем соціальних мереж, де часто різко висловлював свою позицію щодо воєнних злочинів агресора та твердо обстоював свій патріотизм. Більше того, Павло має інвалідність та постійно змушений приймати підтримуючі препарати і перебувати під наглядом лікаря. Відсутність ліків та кваліфікованої допомоги може призвести до фатальних наслідків.

На прес-конференції з питань пошуків зниклого громадянина України його батько звернувся до Російської Федерації з вимогою надати родині Павла Гриба, його адвокату, а також Україні вичерпну інформацію щодо місця тримання Павла, обвинувачень, які йому висуваються і найголовніше – стану здоров’я сина. Ігор Гриб також вимагає забезпечити Павлові доступ до належного якісно медичного обслуговування та лікування, до українського Консула та незалежного адвоката.

Водночас у зверненні до влади Білорусі йшлося про необхідність забезпечення належного розслідування насильницького зникнення та повноцінну співпрацю із українськими правоохоронними органами.

Також прозвучало ряд звернень до міжнародної спільноти, ООН, ОБСЄ, ЄС та США із закликом вимагати від РФ вичерпної інформації та реалізації всіх раніше перерахованих вимог щодо справи Павла Гриба.

Джерело