Бутусов і Іловайськ

Дмитро Вовнянко

Цитую: “Надвечір 20 серпня мені зателефонував полковник МВС Володимир Павлович Гриняк, який був посередником між МВС та Збройними силами України в штабі АТО. Він наказав нам готуватися, щоб незабаром вирушити на зачистку Іловайська. Після нього двічі чи тричі телефонував журналіст Юрій Бутусов зі словами: «Андрей, ты где? Ты нам тут очень нужен», маючи на увазі Іловайськ…” – інтерв’ю Андрія Тетерука, командира бату “Миротворець” журналу “Український тиждень”.

Вас нічого не здивувало? Тоді питання, а якого журналіст Бутусов дзвонив комбату Тетеруку? Ким був журналіст Бутусов в Іловайську? Представником преси – тобто пасивним спостерігачем і висвітлювачем? Чи – активним учасником подій? А яким саме? І навіщо воно йому знадобилося?

Дзвонити командиру іншого бату і дізнаватися його плани – робота штабного офіцера, але аж ніяк не журналіста. З власного досвіду я стверджую, у будь-якому підрозділі де я перебував, журналіста набагато більш впливового ніж редактор інтернет-видання “Цензор”, в разі втручання в роботу штабу просто послали б – в дуже далеку пішу еротичну пригоду.

Та й не полізли б вони самі – на кой воно їм треба? Своїх проблем бракує, чи що?

Очевидно, частка участі журналіста Бутусова в подіях Іловайська значно більша, ніж просто участь журналіста. А коли так – виникає неабияке питання про міру його участі і причини його активності нині.

Якою ж саме була його частка – дослідники обов’язково встановлять. Це я вам обіцяю, як людина яка порпанням у військовій історії займається від часів школи.

Знаходиться все.

Автор