В Україні створено унікальний тренажерний комплекс підготовки персоналу для атомної енергетики (фото)

1 вересня 2017 на базі навчально-тренувального центру ВП «Запорізька АЕС» урочисто відкрито тренажерний комплекс спеціальної підготовки ремонтного персоналу для атомної енергетики, який є повномасштабним тренажером реакторної установки енергоблока ВВЕР-1000.

Сьогодні розпочинається дослідна експлуатація, протягом якої будуть виконані налагоджувальні роботи, після завершення яких тренажерний комплекс зможе приймати на навчання не лише персонал українських атомних електростанцій, а й іноземних фахівців.

У офіційній церемонії відкриття, що відбулась на майданчику Запорізької АЕС, взяли участь директор департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Міненерговугілля України Григорій Плачков, представники ЄК, ВАО АЕС, делегація НАЕК «Енергоатом» на чолі з президентом Юрієм Недашковським, представники обласних та місцевих органів влади Символічно, що подія відбулась саме у День знань.

Вітаючи колектив Енергоатому із значною подією, Григорій Плачков наголосив: «Від імені Міністерства енергетики та вугільної промисловості, від імені Міністра Ігоря Насалика прийміть вітання з завершенням такого важливого об’єкта. Хочу подякувати колектив ЗАЕС, колектив Енергоатома за виконану роботу».

Учасники заходу у виступах відзначили важливість відкриття тренажерного комплексу для підготовки персоналу. Президент НАЕК «Енергоатом» Ю.Недашковський зазначив, що ідея створення такого комплексу зародилася давно. «Я пригадую середину 90-років, коли зародилась ця ідея зібрати обладнання першого контуру та застосувати його для підготовки нашого ремонтного персоналу. І сьогодні ця ідея втілилася в життя. Вона втілилась руками колективу Запорізької АЕС, будівельників за допомогою Європейської Комісії, яка фінансувала проект», – наголосив керівник компанії..

«Безпечний персонал можливо отримати шляхом навчання і вдосконалення його навичок. За допомогою нашого комплексу підготовки ремонтного персоналу перед нами відкриваються нові обрії, за допомогою яких ми будемо поліпшувати постійно роботу з нашим персоналом та відповідно підвищувати і рівень безпеки нашої станції», – відзначив у виступі генеральний директор ВП «Запорізька АЕС» Олександр Остаповець.

Фінансований спільно Європейською Комісією та Урядом України, тренажерний комплекс НАЕК «Енергоатом» є сучасною навчальною базою для підготовки у сфері техобслуговування й ремонту ядерного енергоблока. Для тренажерного комплексу за сприяння Єврокомісії поставлені 4 тренажери, промислові та офісні меблі, комп’ютерна та проекційна техніка та інше обладнання для 22 навчальних лабораторій і передані кращі світові методології навчання ремонтного персоналу компанії-оператора АЕС .

Тренажерний комплекс здійснюватиме навчання з питань технічного обслуговування й ремонту з урахуванням передової світової практики для ремонтного персоналу ядерних енергоблоків типу ВВЕР-1000 компанії, які розташовані на чотирьох атомних електростанціях України.

Завдяки застосуванню цілої низки повномасштабних моделей обладнання, перший у своєму роді тренажер реакторної установки атомного енергоблока, який є в розпорядженні навчального центру, сприятиме підготовці й підвищенню кваліфікації ремонтного персоналу, що дозволить виконувати операції з техобслуговування й ремонту на встановленому діючому обладнанні відповідно до найвищих стандартів, як з погляду забезпечення безпеки ремонтного персоналу, так і з погляду забезпечення працездатності обладнання, що обслуговується.

Джерело

Фото © Запорізька АЕС.