Павло Петренко провів засідання антирейдерського аграрного штабу в Івано-Франківську

В рамках одноденного робочого візиту на Івано-Франківщину Міністр юстиції Павло Петренко взяв участь у засіданні штабу із забезпечення прав і свобод власників земель чи збіжжя.

«Саме під час збору урожаю завжди загострюються конфлікти та частішають спроби захоплення фермерських господарств і зібраного врожаю. Цього року Уряд запустив по всій країні антирейдерські штаби, які координують роботу органів юстиції, силового блоку, аграріїв та громадськості», – наголосив Павло Петренко.

За його словами, важливим завданням штабів є роз’яснювальна робота у віддалених населених пунктах.

«Лише в серпні мобільні консультаційні групи Мін’юсту здійснили близько 20 виїздів в межах Іванофранківщини. Завдяки цьому українці з навіть віддалених селищ області змогли отримати юридичні консультації Мін’юсту та вирішити свої нагальні питання», – зазначив очільник Мін’юсту.

Він зауважив: 15 листопада комісії мають відзвітувати перед Урядом про результати своєї роботи та виокремити системні проблеми у цьому напрямку.

“За результатами роботи штабів Мін’юст запропонує відповідні зміни до законодавства, які мінімізують можливості для маніпуляцій з боку рейдерів, у тому числі – не чистих на руку чиновників. Закон – один для всіх, і ніхто не має права його порушувати”, – заявив Міністр юстиції.

У рамках візиту Павло Петренко відкрив реконструйовану будівлю Івано-Франківського обласного державного нотаріального архіву. В оновленій будівлі архіву, яка відповідає усім сучасним вимогам збереження і захисту документації, буде розміщено документи, які датовані, починаючи з 1944 року, та матеріали, які напрацьовують місцеві державні й приватні нотаріуси.

Окрім цього, очільник Мін’юсту взяв участь у відкритті виставки архівних документів часів тоталітарного режиму Радянського Союзу на території меморіального комплексу «Дем’янів Лаз». Тут вперше були представлені списки працівників Станіславського УНКВС, причетних до масового терору на Прикарпатті у 1939-1941рр, матеріали понад 10 кримінальних справ людей, які загинули від рук радянської влади та документи, які свідчать про заборону комуністичною партією діяльності греко-католицької церкви та переслідування духовників.

Павло Петренко також відвідав місцевий центр надання безоплатної правової допомоги, де провів прийом громадян.

«Хочу сказати всім українцям, права яких порушені, не опускайте руки. Приходьте до наших центрів та бюро безоплатної правової допомоги, які працюють по всій Україні. Ви отримаєте консультацію, за необхідності вам буде надано адвоката, який захистить ваші права в суді», – зазначив він.

Під час підсумкової прес-конференції Міністр юстиції поінформував місцеві ЗМІ про досягнення обласної юстиції. Окрему увагу він звернув на діяльність виконавчої служби у напрямку повернення українцям заборгованостей із заробітних плат.

«Для нас надзвичайно чутливі питання, пов’язані з виплатою зарплати. Я дав доручення органам виконавчої служби по всій Україні активізувати роботу зі стягнення заборгованості на користь працівників. За ці кілька місяців на Івано-Франківщині нашим співробітникам вдалося стягнути майже 700 тисяч гривень заборгованості з низки підприємств, які є хронічними боржниками. Серед них і компанія «Ореанта», і ДП «Калинівський завод», і ВАТ «Пресмаш». Завдяки цьому сотні людей отримали зарплати, які подекуди не виплачувалися ще з 2011 року», – зауважив Павло Петренко.

Джерело

Фото © «Голос-Інфо»

Автор