Міжвідомча робоча група надала пропозиції щодо врегулювання кризи на ринку скрапленого газу (фото)

31 серпня в Міненерговугілля України, під головуванням Міністра Ігоря Насалика, відбулось засідання міжвідомчої робочої групи з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів та розвитку нафтопереробної промисловості, утвореної наказом Міненерговугілля України з метою вжиття заходів для врегулювання кризи на ринку скрапленого газу.

Міністр, аналізуючи складові проблеми, звернув увагу на важливість комплексного вирішення питань із залученням різних відповідальних органів.

«Ведення господарських відносин та регулювання ринку не належить до сфери відповідальності Міненерговугілля»,- підкреслив І. Насалик.

Також наголосив, що завданням Міненерговугілля є реалізація Енергетичної стратегії до 2035 року та розроблення нормативно-правової бази, яка сприятиме процесу реалізації. Ігор Насалик висловив думки щодо ключових та другорядних причин виникнення кризи. Зокрема, нагадав, що раніше Україна мала виробництво понад 90% світлих нафтопродуктів, а ввозила тільки близько 9% високооктанових нафтопродуктів. На сьогодні ситуація змінилася: більшу частину нафтопродуктів, у тому числі і скрапленого газу Україна імпортує.

Очільник Міненерговугілля наголосив, що є низка домовленостей із зарубіжними партнерами, зокрема з Іраном, про можливість постачання нафти та зазначив, що «Укртранснафта» готова забезпечити диверсифікацію постачання нафти на нафтопереробні підприємства.

Також Міністр нагадав, що з 1 січня на ТЕЦ України, відповідно до європейських вимог, використовуватимуть тільки мазут із вмістом сірки менше 1%. Тому врахування таких викликів повинно бути системним, щоб запобігати виникненню кризових ситуацій.

Міністр наголосив про важливість розширення інфраструктури для зберігання скрапленого газу, опрацювання питань транспортування газу у найкоротші терміни.

«Держава не має наміру втручатися в роботу дистрибуції, водночас Держава готова сприяти у врегулюванні проблем», – резюмував Ігор Насалик.

Заступник Міністра Ігор Прокопів відзначив необхідність невідкладного вирішення питань, пов’язаних із створенням страхового запасу скрапленого газу, забезпеченням диверсифікації постачання нафтопродуктів, а також стимулювання розвитку інфраструктури для виробництва та зберігання скрапленого газу, врегулювання проблем перевезення, функціонування ринку та поліпшення міжвідомчої взаємодії.

За підсумками засідання члени Міжвідомчої робочої групи домовилися про опрацювання в найкоротший термін наданих пропозицій та вжиття заходів з метою стабілізації ситуації на ринку скрапленого газу.

Джерело