Україна за поглиблення політичного діалогу з Литвою та ідею формування Плану Маршалла для України (фото)

Україна зацікавлена поглиблювати політичний діалог з Литвою в контексті відносин із Європейським Союзом та НАТО, а також всіляко розділяє і підтримує ідею влади Литви про формування своєрідного Плану Маршалла для України – переліку необхідних змін в соціально-економічній сфері та джерел їх фінансування. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Спікером Сеймасу Литовської Республіки Вікторасом Пранцкєтісом. Литовський парламентар вперше відвідує Україну.

«Ми запроваджуємо масштабні внутрішні реформи, і ми вдячні Литві за постійну підтримку. А ваша ініціатива Плану Маршалла дозволить пришвидшити модернізацію України, яка активно розпочалася. Це дуже правильний крок. І з нашої сторони ми готові забезпечити повну транспарентність всіх процесів», – сказав Глава Уряду.

У свою чергу Спікер Сеймасу Литви підкреслив, що Вільнюс був й залишається адвокатом України в Євросоюзі та НАТО в контексті, передусім, протидії військовій агресії Росії. «Але сьогодні на порядку денному ще й економічний успіх України. Саме тому й народилися ідея Плану Маршалла, яку ми озвучили та окреслили в Європі та США», – сказав Вікторас Пранцкєтіс. Він повідомив, що ідея знаходить підтримку – як на політичному рівні, так і на рівні фінансування.

У ході зустрічі сторони також відзначили необхідність розвитку двосторонніх відносин, зокрема в сфері використання логістичних можливостей обох держав. Залізничний проект «Вікінг», ефективне використання українських та литовських портів та активна співпраця в рамках Транскаспійського транспортного коридору здатні стати точками росту для обох країн. Додаткової уваги заслуговує й прискорення росту товарообігу. Як зазначив Володимир Гройсман, за підсумками першого півріччя товарообіг між Україною і Литвою перевищив 400 млн дол., проте є всі можливості довести цей показник до 1 млрд. дол.

«Ми стабільні партнери», – додав Глава Уряду.

Довідково: За результатами 2016 року Литва посіла 14 місце за обсягами двосторонньої торгівлі. Ключові статті експорту в Литву – палива мінеральні: нафта і продукти її перегонки; жири та олії тваринного або рослинного походження; деревина і вироби з деревини; електричні машини; чорні метали.

Джерело