Біля Верховної Ради увічнили пам’ять нацгвардійців, які віддали свої життя 31 серпня 2015 року (фото)

На Площі Конституції біля будинку Верховної Ради України відбулися заходи з нагоди увічнення пам’яті військовослужбовців Національної гвардії України, які віддали свої життя 31 серпня 2015 року під час несення служби, захищаючи Українську Державу, та відкриття пам’ятної дошки на честь загиблих

У заходах із вшанування пам’яті загиблих бійців Нацгвардії Ігоря Дебріна, Дмитра Сластнікова, Олександра Костини, Богдана Дацюка взяли участь батьки загиблих військовослужбовців, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, Командувач Національної гвардії України генерал-лейтенант Юрій Аллеров, військовослужбовці, офіцери Головного управління Національної гвардії України та Північного Київського територіального управління, представники Національної поліції м.Києва.

15 листопада 2016 року прийнято Постанову Верховної Ради України щодо увічнення пам’яті бійців Національної гвардії України, які загинули біля будинку Парламенту, захищаючи свободу та демократію України, проведено роботу щодо виготовлення на їх честь меморіальної дошки.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, звертаючись до учасників заходу, сімей загиблих військовослужбовців, наголосив, що Національна гвардія стала одним з перших підрозділів, який пішов на захист України на східні кордони. «Я мав честь бути причетним до створення Національної гвардії, і тому для мене близькі і ці почуття, і ця пам’ять, яка є про усіх загиблих нацгвардійців, – сказав Голова Парламенту. – Тут сталася трагедія, яка призвела до смерті гвардійців не на далекому фронті, а в Києві, біля стін Парламенту. Я пам’ятаю той день і пам’ятаю ті хвилини, які нагадують нам, що боротьба за Україну і її захист, захист безпеки наших громадян є однаково важливим і на Сході України, і в Києві».

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять чотирьох українських воїнів, які загинули на бойовому посту, захищаючи державу, закон, гідність, безпеку громадян, віддали свої життя за усіх нас, щоб держава могла розвиватись, щоб держава могла стримувати агресора, і, віддаючи їм шану, ми маємо пам’ятати, що їхня жертва нагадує нам про ті завдання, які стоять перед Українською державою, перед Національною гвардією», – наголосив Андрій Парубій.

Голова Верховної Ради висловив співчуття родинам загиблих і тим, хто отримав поранення під час подій 31 серпня 2015 року, та запевнив, що «всі ми разом зробимо усе можливе, щоб здобути перемогу і не допустити більше таких дій тут, біля стін Верховної Ради, – це є і наш обов’язок, і наша обіцянка».

Довідково: Військовослужбовці, які віддали за Україну найцінніше – свої життя під стінами Верховної Ради України:

Старший солдат Дебрін Ігор Анатолійович, строковик з Херсонської області. Ігор народився в 1990 р. В квітні 2015 р. був призваний херсонським військкоматом і направлений для подальшого проходження строкової служби у військову частину № 3027 Нацгвардії України. Помер у лікарні 31 серпня 2015 р. в результаті ураження серця осколком від гранати. Указом Президента України посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Стрілець Першої оперативної бригади Національної гвардії, солдат Сластніков Дмитро Анатолійович, 1994 року народження. Родом з м. Жовті Води Дніпропетровської області. Призваний на строкову службу у квітні 2015 р., до призову працював барменом в місцевому пабі. Проходив службу у військовій частині № 3027. Помер від поранень в реанімації клінічної лікарні № 17 м. Києва. Указом Президента України посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Солдат строкової служби Костина Олександр Сергійович проходив службу у військовій частині № 3027 Національної гвардії України. Народився в 1995 р. в Херсонській області, йому було всього 20 років. Отримав важкі осколкові поранення в результаті вибуху. У хлопця була відкрита черепно-мозкова травма і проникаюче поранення грудної клітини. Майже добу юнак перебував у комі у важкому стані в Олександрівській клінічній лікарні м. Києва. Медики до останнього боролися за життя гвардійця, однак важкі рани виявилися несумісними з життям. Указом Президента України посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

25-річний Богдан Дацюк, старший кулеметник БТР, родом з Літина. Службу проходив у військовій частині Нацгвардії 3027. До проживав призову в с. Агрономічне Вінницької області. Богдан після отриманих поранень боровся за життя ще 25 днів. Весь цей час перебував у критичному стані, був підключений до апарату штучної вентиляції легенів, у комі. Хлопець втратив око, кілька разів у нього зупинялося серце, але лікарям вдавалося його перезапустити. На жаль, всі зусилля виявилися марними, 25 вересня 2015 року боєць помер. Поховали Богдана Дацюка 27 вересня у рідному Літині. Указом Президента України посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Фото © Прес-служба НГУ та Прес-служба ВРУ

Джерело №1

Джерело №2

Автор