У Києві вшанували пам’ять бійців, які загинули під Іловайськом (фото)

Сьогодні, 29 серпня, у столиці, біля Михайлівського Золотоверхого собору відбулася церемонія вшанування пам’яті бійців, які загинули під Іловайськом у 2014 році.

На Михайлівській площі зібралися військові, яким вдалося вижити у страшній трагедії, родини загиблих та небайдужі громадяни. Присутні вшанували пам’ять полеглих героїв хвилиною мовчання та заупокійною молитвою. Також учасники акції запалили свічки біля стіни пам’яті.

29 серпня 2014 року вся Україна завмерла в тривожному очікуванні – наші військовослужбовці після переговорів із командуванням російського Генштабу отримали «зелений коридор» і мали вийти з оточення під Іловайськом.

Три роки тому російські війська назавжди перекреслили всі байки про «братній народ», коли великими силами з танками і бронетехнікою відкрито вторглися в Україні, прорвали фронт у секторі Д і оточили українське угрупування під Іловайськом. А під час його виходу з пастки – відкрили вогонь и почали стріляти по бійцям – добровольцям, як по мішеням у тирі.

Бій за Іловайськ тривав 578 годин. Там, під великим залізничним вузлом зібралося близько 1700 українських воїнів – добровольчі батальйони МВС та частини Збройних Сил України.

Бійці, яким вдалося вийти з того пекла до кінця своїх днів будуть пам’ятати ті соняшникові поля, які несли смерть.

«Серед нас були люди, які служили, але в більшості – слюсарі, водії. Ми просто прийшли захищати свою родину».

«Я можу уявити Донбас без себе. Але себе без Донбасу ніколи. Тому і пішов воювати».

«Ми заходили до міста з упевненістю, що перемога буде за нами. Так би й було, якби не втрутились російські війська»

«Ми збирали наших 200-х, а за нами ходили російські десантники».

«Я виносив на руках хлопчину, смертельно пораненого і думав, а скільки б діток він міг народити, скільки Україна втратила з його смертю».

В черговий раз над Києвом пролунала тужлива «Пливе кача», в черговий раз всі схили голови і запалили свічки в пам’ять про тих, хто вже не повернеться, хто загинув, аби жили інші.

За офіційними даними під Іловайськом загинуло 366 українських бійців, 429 було поранено, 128 потрапило в полон. Це не просто цифри – це люди, їхні думки, сподівання, мрії. Ми не можемо їх повернути, але пам’ятати про героїв обов’язок кожного.

Джерело