З початку року на пожежах в Україні загинула 1 тис. 31 людина

Щодня вогнеборці ДСНС ліквідовують сотні пожеж по всій території України, які призводять не лише до значних матеріальних збитків, але й, що найголовніше — до загибелі та травмування громадян. Так, лише минулої доби виникло 89 пожеж, внаслідок яких загинуло 3 людей, а ще 3 — постраждали.

Зазвичай, основними причинами виникнення займань і як наслідок загибелі людей є власна недбалість громадян та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки. Паління у ліжку, перевантаження або несправність електромережі та побутових приладів, а також залишені без нагляду сірники у місцях, що легко доступні для дітей майже завжди призводять до пожеж у помешканнях.

Статистика свідчить про те, що саме літні люди, а також багатодітні сім’ї, та громадяни, які опинилися в складних життєвих умовах найчастіше стають жертвами вогняної стихії.

Так, 27 серпня на Донеччині, до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу, що виникла у приватному житловому будинку на вул. О. Душі у с. Валер’янівка Волноваського району. Вогнеборці, які прибули на виклик провели розвідку та виявили тіло господині 1939 року народження вже без ознак життя.

Того ж дня, вже у м. Добропілля Донецької області внаслідок пожежі в одній із квартир багатоповерхового житлового будинку також загинула жінка. Загиблу 1959 року народження рятувальники винесли на свіже повітря, однак жодні реанімаційні заходи вже не змогли повернути її до життя.

Також цього тижня на Харківщині рятувальники виявили тіло чоловіка 1957 року народження під час ліквідації пожежі, що виникла у приватному домоволодінні у селищі Коробочкіно Чугуївського району. Ймовірною причиною займання, що спричинило загибель господаря, стала необережність чоловіка під час паління.

Загалом, з початку року показник загиблих становить 1 тис. 31 особа.

Тож, заважаючи на вкрай невтішну та трагічну статистику, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Розповідайте дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь. Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов’язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.

Дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань. Зокрема:

  • не паліть у ліжку;
  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;
  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;
  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.
  • подбайте про захист помешкання від грозових розрядів, адже блискавки нерідко можуть стати причиною займання.

Пам’ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

Джерело

Автор