Виступ Президента під час урочистостей з нагоди 50-річчя створення Світового Конґресу Українців (відео)

Ваше святосте, Ваше блаженство, пресвяті отці!

Шановний пане Президенте Світового Конґресу Українців!

Високодостойні учасники Річних загальних зборів СКУ!

Дорогі друзі!

Щиро вітаю у столиці України в ці дні всіх учасників Річних загальних зборів Світового Конґресу Українців! Дуже вдала дата. У дні святкування 26 річниці Незалежності нашої держави Київ, як батьківський дім, приймає дітей України з усього світу. Радий бути у вашому колі, наше дороге світове українство!

У дні нашого національного свята ми згадуємо усіх, хто віддав своє серце боротьбі за незалежність, хто зараз робить усе можливе і неможливе для зміцнення і захисту нашої держави.  Ми згадуємо всіх, у які б далекі світи не пролягли їхні  життєві шляхи. Адже на всіх дорогах дороговказом для патріотів України була українська зоря.

Знаю, що свято Незалежності – особливе свято для українських організацій у всьому світі. Адже саме мрія про українську державу надихала засновників Світового Конґресу Українців, які 50 років тому запропонували ідею єднання і консолідації зусиль усіх патріотичних сил на всіх континентах.

Це було надзвичайно мудре і дуже далекоглядне рішення. Невтомна і самовіддана робота тисяч і тисяч активістів українських організацій наближала свободу для українського народу.

Користуючись нагодою, я хочу особливо подякувати Конгресу за активне сприяння міжнародному визнанню Голодомору 1932-1933 років актом геноциду українського народу. За півстоліття своєї діяльності Світовий Конґрес Українців став сильним, консолідованим виразником прагнень України та її вірним захисником у світі.

Більшість з вас 24 серпня мали можливість бути разом з нами на  Майдані Незалежності, на Хрещатику і бачити наш воєнний парад. Ідея цього параду цього року була дуже чітка і зрозуміла. Ми не просто продемонстрували сильну новонароджену українську армію, українських героїв. Добре навчених, добре одягнутих, добре озброєних і патріотичних. Ми це продемонстрували раніше. Але ідеєю цього параду було, щоб вперше в історії України Майданом Незалежності, Хрещатиком йшли наші союзники, партнери, які підтримують Україну зараз, у боротьбі з російською агресією.

Ніколи це не було так важливо  і так символічно. Підрозділи збройних сил США, Великої Британії, європейських країн – членів НАТО, Молдови, Грузії пліч-опліч з українськими захисниками йшли Хрещатиком Майданом і Незалежності, символізуючи єдність України з усім світом.

Я хочу сьогодні наголосити, цю єдність було б значно складніше організувати якби не діяльність Світового Конґресу Українців, якби не діяльність кожного українця за кордоном, який куди б не приїжджав ставав пліч-опліч з Президентом, з Урядом, забезпечуючи дві речі – єдність світу і солідарність з Україною.

Вітаю Світовий Конґрес Українців, усіх його керівників і учасників з 50-річчям з дня створення цієї  організації.

Пані та панове!

Закордонне українство – впливовий і визнаний учасник, суб’єкт світових соціокультурних процесів. На берегах Онтаріо і в бразильській сельві звучить співуча українська мова, серця людей у Європі завойовує українська пісня, завдяки зусиллям українських митців і закордонних українців самобутня і багата українська культура стала невід’ємною частиною культурного ландшафту багатьох країн світу.

Але, наголошую, події останніх років продемонстрували: українство, світове українство – це також політичний суб’єкт. Коли йдеться про захист міжнародного права, про європейський вибір, про захист державного суверенітету і права народів самим обирати свій шлях – голос закордонного українства вагомо лунає у багатьох країнах.

Я хочу відзначити у цьому контексті активну послідовну роботу Світового Конґресу Українців з метою забезпечення максимальної підтримки України у її боротьбі проти російської агресії.

Від імені Української держави, від імені українського народу хочу подякувати за всі зусилля задля захисту незалежності та підтримки європейських прагнень нашого народу.  Я знаю, що Президент Світового Конґресу Українців Євген Чолій невтомно, разом з українськими дипломатами, боровся за безвіз, за Угоду про асоціацію. Навіть коли деякі політики всередині країни втратили віру у те, що у нас буде безвіз, що Угода про асоціацію, з вимогою підписати яку українці вийшли на Революцію Гідності, теж може бути не ратифікована через дії Росії, в тому числі і через організований у Нідерландах референдум. Я дуже дякую, що у високих кабінетах і в діалогах з громадськістю ми твердо відчували підтримку світового українства.

Впевнений, що і в подальшому ми можемо розрахувати на таку саму ефективну координацію і взаємодію з боку СКУ щодо зусиль нашої держави із захисту суверенітету, територіальної цілісності, незалежності, реалізації наших амбіційних європейських і євроатлантичних цілей.

Бо окремі політики всередині України і за її межами також не вірять, що ми отримаємо і перспективу членства в Європейському Союзі, і перспективу членства в НАТО. Ми подолаємо ці бар’єри. Ми змінимо країну. Україна буде відповідати тим критеріям, які необхідні для того, щоб подавати заявку на членство. І ми продовжимо наш європейський та євроатлантичний шлях.

Дорогі друзі!

Україна стала на шлях докорінних перетворень. Наступ на корупцію, реформа правосуддя, макроекономічна стабілізація і зростання економіки  – першочергові пріоритети задля гарантування гідного життя українських громадян. Ми послідовно працюємо над їх реалізацією, хоч зараз Росія робить все можливе, аби заблокувати наш рух. Але ми витримали всі удари ворога і втрималися на ногах. У нас є підстави впевнено дивитися у майбутнє.

А найголовніше – ми нарешті позбуваємося того, що Євген Маланюк називав «прокляттям завжди апріорної і тотальної капітуляції, капітуляцією ще перед боєм». Нарешті Україна продемонструвала свої здатності, здатності  перемагати.

Ми тепер знаємо собі ціну, у нас пишеться яскрава історія перемог і успіхів. Україні є що продемонструвати, у світового українства є досвід і можливості донесення правди про Україну до урядів і народів світу. Ми дуже на вас розраховуємо. Спільно ми здобудемо перемогу і на інформаційному фронті боротьби з російською агресією. Бо інформаційна війна є ключовим елементом російської гібридної війни.

Ми переможемо і тут переможемо, бо правда з нами і Бог з Україною зараз. Тому перемога є невідворотною.

У нас є широке поле для активізації співпраці і просто людських контактів закордонних  українців з історичною Батьківщиною. Для цього у червні цього року була схвалена Концепція Державної програми співпраці із закордонними українцями на 2017–2020 роки. Закликаю вас активніше долучатися до наповнення і реалізації цієї Програми. Адже вона є Дорожньою картою, за якою ближчими роками ми працюватимемо разом.  То наша спільна робота, спільні задачі і спільні прагнення.

Хочу ще раз підкреслити – ви є надійна і потужна сила, яка далеко за межами України відстоює політичні, економічні та культурні інтереси нашої держави.  Ми єдині у бажанні добра для нашого народу і готові спільно працювати для нашої високої мети.

Бажаю усім учасникам цього ювілейного зібрання, усій світовій українській громаді світлої мудрості, добра, виваженості, цікавих ініціатив, вагомих результатів, а головне, щоб в серці кожного з нас обов’язково залишалася Україна. Бо кращої держави не існує.

Разом ми переможемо!

Слава Україні!

Джерело