Представники України, Молдови та Грузії обговорили в Києві пріоритети Східного партнерства

Представники України,  Молдови  та  Грузії обговорили пріоритети співробітництва в рамках підготовки до П’ятого Саміту Східного партнерства. Тристоронні консультації, ініційовані Україною, відбулися в Києві 23 серпня.  У них взяли участь Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І. Климпуш-Цинцадзе, Міністр закордонних справ України П. Клімкін, Представник України при ЄС М. Точицький, Директор Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України О. Стефанішина, Державний міністр Грузії з питань європейської та євроатлантичної інтеграції В. Долідзе, а також Заступник Міністра закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Д. Морарь.

Сторони презентували свої позиції та обговорили спільні пріоритети в рамках СхП, зокрема ті, що можуть бути закріплені в спільній декларації саміту СхП, який відбудеться в листопаді.

В рамках консультацій сторони дійшли згоди щодо напрямків, що становлять спільний інтерес, оскільки кожна із зазначених країн перебуває в процесі виконання Угод про асоціацію з ЄС, які містять схожі зобов’язання, а відтак є пріоритетними для кожної з країн. Такими напрямами є секторальна співпраця в сферах транспорту та енергетики, електронного врядування, освіти та навчання,  а також і співпраця з протидії спільним загрозам у безпековій сфері, прикордонне співробітництво, посилення кібербезпеки.

Сторони домовились сформувати спільну узгоджену позицію з окреслених  питань для її оприлюднення на наступних заходах у рамках підготовки до Саміту СхП.

Під час зустрічі з представниками Грузії та Молдови Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на важливості відновлення інтенсивного та практичного діалогу з питань, які становлять спільний інтерес на шляху до європейської інтеграції України, Молдови та Грузії.

Нагадаємо, так само як і Україна, Грузія і Молдова оголосили своїми пріоритетами курс на майбутнє членство в ЄС. Всі ці країни мають Угоди про Асоціацію з ЄС. Угоди про Асоціацію Грузії та Молдови з ЄС вступили в дію з 1 липня минулого року, в Україні аналогічна Угода остаточно набирає чинності з 1 вересня 2017 р. Молдова отримала право безвізового в’їзду на територію ЄС для своїх громадян у 2014 році, Грузія – у березні 2017 р., Україна – у червні 2017 р.

Ініціатива “Східне партнерство” (СхП) започаткована у 2009 році в рамках Європейської політики сусідства. СхП охоплює шість країн – Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Метою Ініціативи є сприяння процесам реформ у країнах-партнерах, у тому числі шляхом укладення угод про асоціацію, включаючи створення ЗВТ, а також лібералізації візового режиму між ЄС та країнами-партнерами.

Джерело