Пенітенціарна служба потребує кардинального реформування (відео)

У середу, 23 серпня 2017 року, Генеральний прокурор України Юрій Луценко під час візиту до Запоріжжя прокоментував ситуацію щодо подій в Одеському слідчому ізоляторі, які викликали широкий суспільний резонанс.

Так, за його словами, завдяки низці змін, прийнятих останнім часом до пенітенціарного законодавства, його було значно лібералізовано та гуманізовано, що є заслугою і депутатського корпусу, і Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської. «Але, на жаль, те, що відбулося в Одеському слідчому ізоляторі, вказує на повне нехтування законом з боку керівництва даного закладу», – наголосив він, додавши, що взагалі викликає шок, що людина, засуджена до пожиттєвого строку покарання за вбивство, була розконвойована і, днями не заходивши до своєї камери, вільно пересувалася територією СІЗО.

Коментуючи застосування фізичної сили до в’язнів, Юрій Луценко зазначив: «Без відповідного наказу, який є згідно законодавства обов’язковим, без узгодження з прокуратурою задіяння спецназу для масового без розбору побиття є і незаконним, і просто шокуючим».

Також Юрій Луценко повідомив, що ініціюватиме питання не тільки про персональну відповідальність керівника спецназу, не тільки керівника слідчого ізолятора, але й про долю всієї пенітенціарної служби. «Робота там – низькооплачувана, а сама служба корумпована, нехтує законами і неефективна. Ми повинні, і я говорив про це з Прем’єр-міністром, кардинально реформувати пенітенціарну службу – це означає більшу зарплату, новий персонал, і нове керівництво. Я переконаний, що бізнес, який крутиться навколо СІЗО, не повинен призводити до вбивств і побиття людей в цих держаних закладах», – наголосив Юрій Луценко.

Нагадаємо, 17 серпня 2017 року органами поліції Одеської області розпочато кримінальне провадження за п. 13 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство) за фактом загибелі 34-річної співробітниці Одеського слідчого ізолятору.

Окрім того, 19 серпня 2017 року під час перевірки стану додержання прав утриманих у слідчому ізоляторі прокуратура виявила факти нелюдського поводження з утриманими та розпочала розслідування за фактом перевищення службових повноважень (ч. 2 ст. 365 КК України).

У ході подальшого слідства у вказаному кримінальному провадженні встановлено кричущі факти поводження з арештантами зі сторони працівників пенітенціарної установи. У зв’язку із цим, прокуратура змінила правову кваліфікацію у кримінальному провадженні з перевищення службових повноважень на катування (ч. 2 ст. 127 КК України). За вказаний злочин передбачено покарання у виді позбавлення волі до 10 років.

Джерело

Автор