Президент на відкритті Луганського театру: Ваш театр – це символ патріотизму

Президент Петро Порошенко взяв участь в церемонії урочистого відкриття Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру під час робочої поїздки на Луганщину.

«Що може бути більш яскравим символом мирного життя, ніж театр?», – сказав Глава держави та подякував  усім, хто взяв участь у реалізації цього проекту. Президент побажав колективу театру успіхів, аншлагів, здобутків на «культурному фронті» та утвердження української європейської культури. «Грайте. І дуже важливо, щоб у цьому залі часто звучало слово «біс», оплески і кожного вечора хай лунає «браво», – зазначив Петро Порошенко.

Президент зауважив, що вся робоча поїздка сьогодні, не зважаючи на те, що він відвідав прифронтові області, присвячена виключно мирним подіям – відкриття мосту, відремонтованої ділянки дороги.

Глава держави нагадав, що рік назад було спрямовано кошти на будівництво нового театру на Луганщині. «Мало хто вірить, що у нас це вийде, але давайте продемонструємо, що ми збираємось робити надзвичайно мирні речі. Спростовуємо твердження, що коли говорять гармати – музи мовчать», – розповів Петро Порошенко про обговорення цієї ініціативи з головою обласної державної адміністрації.

Президент зазначив, що Луганський обласний академічний театр, який був започаткований ще у 1941 році і призначався саме для бійців, які боронили рідну землю від фашистів, і сьогодні має встановлювати і укріплювати Україну і українство. «Я думаю, що буде дуже добре, коли вистави театру будуть транслюватись по телебаченню через ту телевізійну вежу, яку ми сьогодні також відкрили, для того, щоб боронити від одного з ключових елементів гібридної війни, яку проводить проти України Росія, війни інформаційної», – зазначив він.

Президент також наголосив, що значення цієї події виходить за межі Луганщини. «Це – віха у культурному житті всієї України. Луганський театр – це символ патріотизму. Після переїзду з окупованого Луганська до Сєверодонецька ви поставили більше двадцяти п’яти вистав, які були продемонстровані у багатьох містах не лише України, а вам плескали й за кордоном», – сказав Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що Луганський театр став лауреатом п’яти міжнародних та двох всеукраїнських фестивалів театрального мистецтва, а художньо-артистичний склад поповнився випускниками і студентами театральних вузів Харкова, Луганська, Києва та інших міст. За його словами, це є символом того, що вся Україна долучилася до становлення театру.

«Театр ваш – заклад, який створює позитивний імідж Луганської області. З іншого боку, він дарує найкращі надбання української національної культури, розширює світоглядні межі сучасного українця на Сході України», – зауважив Петро Порошенко.

Президент також зазначив, що відтепер театр отримує оновлену базу для підготовки сучасного мистецького продукту – менш ніж за рік відремонтовано майже зруйновану будівлю, реконструйовано сцену, приміщення для репетицій, гримерні, встановлено сучасне сценічне обладнання.

«В таку спеку мені не вдалося перевірити гардероб, але, я впевнений в тому, що й вішалка, з якої починається театр, теж у доброму стані», – зауважив Президент.

Глава держави також вручив нагороди за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм. Орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено учасника Революції Гідності Олександра Калініна. Ще п’ять осіб відзначені медаллю «За працю і звитягу», почесними званнями «Заслужений енергетик України», «Заслужений працівник культури України» і «Заслужений шахтар України».

Джерело

Автор