Мости об’єднують людей – Президент на відкритті мосту через річку Сіверський Донець

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки на Харківщину відкрив відремонтований міст через річку Сіверський Донець.

«Завжди кажуть, що окопи роз’єднують людей, а мости – з’єднують. Коли питаєш в українців, що саме після миру, зарплати має робити держава, завжди була відповідь – будувати дороги», – сказав Глава держави, звертаючись до присутніх на церемонії жителів міста Ізюм.

Він зазначив, що значна частина доріг не будувалися, а з початком агресії, коли цим автошляхом стали доставляти стратегічні вантажі, «дорога, яка стала «дорогою життя», була повністю зруйнована». За словами Петра Порошенка, автомобільна дорога Харків-Ізюм-Слов’янськ була визначена як один із пріоритетних напрямків дорожнього будівництва.

Президент наголосив, що будівництво автодороги та мостового переходу через річку Сіверський Донець стало можливим завдяки реалізації експерименту, коли на будівництво спрямовувалися кошти від перевиконання митних надходжень та завдяки програмі децентралізації.

«Я обіцяв – кошти, які зароблені в територіальній громаді, залишаться у територіальній громаді. І сьогодні кожен міський голова, кожен голова села, селища, в тому числі і голова міста Ізюм, можуть це підтвердити – бюджети територіальних громад зросли і перетворилися з кас виплати заробітної плати на реальні механізми зрушень у територіальних громадах», – сказав Петро Порошенко.

Президент нагадав, що зазначений експеримент вдало почав працювати у Львівській, Івано-Франківській, Одеській областях. Після цього він був розповсюджений на територію всієї України.

«Сьогодні ми з вами тут стоїмо і бачимо ефективність цього експерименту», – констатував Глава держави. Він зауважив, що після реконструкції зросло навантаження, яке може витримати міст до 30 тон проти 11. Глава держави зазначив, що фінансування робіт здійснювалося з різних джерел: 13 млн грн. за рахунок Державного бюджету, 7 млн грн. – за рахунок митного експерименту і трохи більше 2 млн грн. – з місцевого бюджету.

«Сьогодні на власні очі ми бачимо результат реалізації цього проекту», – наголосив він.

Президент також зауважив, що на кожний квадратний метр цієї дороги є багаторічна гарантія і виробник, у разі необхідності, має за власний кошт відновити її.

За його словами, дороги нині будуються за найдешевшою контрактною та тендерною вартістю, однак це не вплинуло на їх якість. Зокрема, у Харківській області на будівництво було витрачено 4,5 млн грн., у порівнянні з вартістю будівництва доріг в інших областях на рівні п’ять з половиною, шість з половиною, або сім млн грн. При цьому Президент наголосив, що правоохоронні органи прискіпливо вивчатимуть причини такої значної різниці у вартості будівництва.

Кошторисна вартість капітального ремонту мосту в місті Ізюм на автомобільній дорозі М-03 «Київ-Харків-Довжанський» через річку Сіверський Донець складає 22,8 млн. грн. Останній капітальний ремонт було виконано в 2000 році. Міст було збудовано у 1951 році.

Джерело

Автор