У Києві учасники Мережі епідеміологічного нагляду Шовкового Шляху обговорюють питання забезпечення здоров’я людей та тварин в Східноєвропейському регіоні

У Києві розпочалася V щорічна пленарна конференція Мережі епідеміологічного нагляду Шовкового Шляху. Робота триватиме 21 та 22 серпня за участю представників компетентних органів України, Грузії, Азербайджанської Республіки, Республіки Казахстан, а також Молдови, Білорусі, Франції та Великобританії.

Від України участь у заході взяли керівництво та фахівці Держпродспоживслужби та Міністерства охорони здоров’я.

Мережа епідеміологічного нагляду Шовкового Шляху з початку свого виникнення є платформою країн Кавказького регіону, Середньої Азії та країн Східноєвропейського регіону для обговорення та розробки засобів оптимізації біомоніторингу, включаючи виявлення захворювань, лабораторну діагностику, епідеміологічний аналіз, облік хвороб і міжсекторальне співробітництво між відповідними країнами з метою зміцнення національної , регіональної та глобальної безпеки в області захисту здоров’я.

Відкриваючи роботу конференції, Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа зазначив, що даний захід є надзвичайно важливим з точки зору підвищення координації компетентних органів країн-учасників, що в свою чергу, дозволяє створити міцне підгрунтя для викорінення та наукового оцінки захворювань.

“Захворювання не визнають кордонів. Тому для нас дуже важливо те, що сьогоднішній захід зібрав представників багатьох країн. Ми щиро раді бути приймаючою стороною у цьому році. Ми чудово розуміємо усю необхідність подібних зустрічей і цінуємо те, що Держпродспоживслужба може взяти участь у заходах, які сприятимуть зменшенню загрози транскордоних захворювань”, – підкреслив Володимир Лапа.

Під час заходу фахівці у сфері громадського здоров’я та ветеринарної медицини вищевказаних країн представлять понад 30 презентацій.

Мережа епідеміологічного нагляду Шовкового Шляху була створена в 2013 році й раніше відома як Регіональна група з нагляду за захворюваннями (RDSWG). Це багатонаціональна та багаторівнева структура, яка працює над створенням ефективної мережі епідеміологічного нагляду за захворюваннями в Східній Європі. До заходів Мережі епідеміологічного нагляду Шовкового Шляху практикується запрошення й країн, які не є членами. Як учасники в цих заходах, для прикладу, залучалися такі міжнародні організації як Всесвітня організація охорони здоров’я, Всесвітня організація охороно здоров’я тварин (МЕБ) і Європейський Союз.

Джерело

Автор