Світ 15 червня. Результати дня

Довготривалий «холівар» навколо Led Zeppelin, резолюція Радбезу по Лівії, конференція «Е3» в США, сутички у Кашмірі, східноєвропейське турне лідера КНР, зустріч міністрів оборони країн НАТО, битва за околиці Мосула в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Рада Безпеки ООН одноголосно підтримала пропозицію ЄС про запровадження збройного ембарго на Лівію.

– Після кількох тижнів протестів, влада Замбії погодилися скоротити рівень полювання на бегемотів на 50%.

– На сході Алжиру біля містечка Джиджель армійські підрозділи ліквідували двох бойовиків «Ісламської держави».

Америка:

– У Лос-Анджелесі в США проходить щорічна виставка міжнародних виробників комп’ютерних технологій та ігор «E3». Компанії презентували свої нові проекти, в тому числі перші ігри із використанням технології віртуальної реальності.

– У Лос-Анджелесі розпочався суд у справі про плагіат пісні «Stairway to Heaven» гурту «Led Zeppelin». Позивачі в особі адвокатів померлого гітариста гурту «Spirit» Ренді Вульфа звинувачують вокаліста «Led Zeppelin» Роберта Планта та гітариста Джиммі Пейджа у тому, що 1971 року ті використали початок композиції «Taurus» для своєї пісні «Stairway to Heaven».

– Кандидат у президенти США Хіларі Клінтон перемогла в останньому праймеризі у Вашингтоні в окрузі Колумбія.

– В Аргентині поліція заарештувала Хосе Лопеса – колишнього високопосадовця в адміністрації екс-президента Крістіни Фернандес де Кіршнер. Його звинувачують у хабарництві. Нещодавно, мішки із його грошима знайшли у монастирі неподалік Буенос-Айреса.

– Білий Дім у Вашингтоні спростував інформацію щодо можливої зустрічі між президентом Бараком Обамою та принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бін Сальманом Аль-Саудом, попри подібні заяви останнього.

Азія:

– Президент США Барак Обама заявив, що планує зустріч із Далай-Ламою. Китай висловив рішучий протест та зазначив – ця зустріч може підірвати стосунки між Пекіном та Вашингтоном.

– Пакистан звинуватив Афганістан у провокаціях на спільному кордоні, внаслідок яких загинув один військовослужбовець.

– Чжоу Бінь – син колишнього голови сил безпеки КНР Чжоу Юнканя – засуджений до 18 років ув’язнення за корупцію та відмивання коштів.

– Китай застеріг США від провокацій у районі Південно-Китайського моря.

– Міністр закордонних справ Туреччини вперше в історії здійснив візит до Шрі-Ланки.

– В Індії у штаті Кашмір пройшли демонстрації із вимогою незалежності та приєднання до Пакистану. Сотні активістів тримали у руках прапори Пакистану, Кашміру і навіть «Ісламської держави». Протести завершилися сутичками із поліцією.

– Понад тисяча учасників демонстрації за незалежність були затримані індонезійською владою у регіоні Папуа.

– Губернатор Токіо Йоїчі Масудзое подав у відставку на тлі корупційного скандалу.

Європа:

– Президент Франції Франсуа Олланд провів нараду уряду за участі міністра внутрішніх справ ФРН. Обговорили вбивство поліцейського у передмісті Парижа та можливі виклики з боку ісламського тероризму.

– У французькому місті Лілль поліція затримала автомобіль із російськими футбольними фанами. У них вилучили цілу купу каміння. Підозрюють у намірах організувати провокації. Чотирьох вболівальників з Росії затримали.

– Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що на саміті у Варшаві країни-члени Альянсу планують обговорити можливість зберегти свою військову присутність в Афганістані до 2020 року.

– Президент КНР Сі Цзіньпінь розпочав турне східною Європою та Балканами. Перший свій візит він здійснив до Сербії, де підписав низку економічних та торговельних угод. Аналогічно його візит завершився й у Польщі.

– Заступник прем’єр-міністра Хорватії Томіслав Карамарко подав у відставку на тлі корупційного скандалу. Незалежна комісія виявила факти корупції в його діяльності. Консервативна опозиція заявила, що голосуватиме за висловлення недовіри уряду Тихомира Орешковича вже завтра.

– Європейська рада з питань прав людини закликала Польщу переглянути свої скандальні законопроекти щодо регулювання діяльності ЗМІ та судову реформу.

– Держсекретар США Джон Керрі здійснив візит до Норвегії, де зустрівся із прем’єром Ерною Сульберг.

– Збірна РФ програла збірній Словаччині із рахунком 2:1 на чемпіонаті «Євро-2016».

– Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле виступив за збереження санкцій проти Росії.

– В Україні НАБУ та Антикорупційна прокуратура внесли на розгляд генпрокурора подання на арешт нардепа від «Волі народу» Олександра Онищенка. В його будинку та офісі компанії «Укргазвидобування» пройшли обшуки. Десятеро людей затримані у справі про корупційні схеми на підприємстві.

– ГПУ провела обшуки в одній з найбільших авіакомпаній України – МАУ, яка належить олігарху Ігорю Коломойському. НАБУ повідомило, що в компанії виявили факти відмивання коштів.

– Губернатор Миколаївської області України Вадим Меріков подав у відставку після скандалу із затриманням його заступника на хабарництві. Президент Петро Порошенко вимагає звільнити головного прокурора області та керівництво силовиків.

Близький Схід:

– Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим повідомив, що турецький уряд намагатиметься поліпшити стосунки із Росією та пом’якшити політику щодо Сирії. Зокрема, планують обговорити пропозиції щодо мирного вирішення конфлікту із можливістю зберегти Башара Асада на посаді.

– Іракська армія штурмувала позиції бойовиків «Ісламської держави» на південних околицях Мосула. Під час запеклих бойових дій урядові війська взяли селище Хадж Алі. Під час бою снайпер терористів застрелив одного з іракських командирів – командувача 71-ї військової бригади 15-ї Дивізії, бригадного генерала Ахмеда Бадра Аль-Любайхі.

– На півночі провінції Латакія сирійські війська штурмом оволоділи селищем Айн Аль-Ісса біля турецького кордону. Зараз урядові сили штурмують останній оплот бойовиків у провінції – містечко Кабані.

– Коаліція ісламістів на чолі із «Джебхат Аль-Нусра» розпочала наступ на позиції сирійської армії на південному заході провінції Алеппо. Штурмують населені пункти Зейтан та Хальса.

Автор