В українських морях збільшилися випадки загибелі дельфінів

В Україні порівняно з останніми роками спостерігається підвищення смертності дельфінів у Чорному та Азовському морях. Відповідні висновки зроблені за результатами отриманих Мінприроди повідомлень про випадки викидів мертвих або ослаблених дельфінів на пляжі протягом літніх місяців.

Причини підвищеної смертності китоподібних поки що невідомі.

За словами заступника Міністра екології та природних ресурсів України Василя Полуйка, спеціалісти Українського наукового центру екології моря (УкрНЦЕМ) разом із провідними фахівцями Національної академії наук України вже з’ясовують причин смертності китоподібних.

Наразі розглядається декілька причин. Спеціалісти припускають, що найбільш імовірною вважається епізоотія вірусного або бактеріального характеру, хоч не виключають і можливі токсикологічні (отруєння забруднюючими речовинами) та інші причини.

Попередня оцінка фахівців також свідчить, що смертність дельфінів у 2017 році помітно перевищує аналогічний показник за останні роки, хоч поки що є значно меншим порівняно з відомими в окремі попередні роки випадками епізоотій та іншими випадками масової загибелі.
До речі, підвищена смертність китоподібних спостерігається в усій морській акваторії України, а також у акваторіях Румунії, Грузії та Росії.

У зв’язку з цим Мінприроди звертається до всіх громадян та громадських екологічних організацій з проханням:
– при знаходженні на березі мертвого або помираючого дельфіна уникати фізичного контакту з ним через ризик зараження;
– за можливості сфотографувати тварину з різних ракурсів,краще – поруч із будь-яким предметом (взуття, м’яч тощо) для масштабу;
– за можливості зафіксувати час знахідки та її географічні координати за допомогою системи географічного позиціонування (GPS).

Також просимо негайно повідомити про знахідку фахівців Українського наукового центру екології моря за такими телефонами та/або електронними адресами:
Савенко Оксана Валеріївна (096)5700409, e-mail: o.v.savenko@gmail.com
Вишнякова Карина Олександрівна (095)5486553, e-mail: karinavishnyakova@gmail.com
Гольдін Павло Євгенович (067)3900118, e-mail: pavelgoldin412@gmail.com

Джерело