Національна гвардія охороняє заповідник «Хортиця»

На сьогодні, лише за останній місяць, на території Національного заповідника «Хортиця» сталися майже п’ятдесяти займань та пожеж, причини яких, здебільшого, мають зумисний характер.

Підпали, вчинені невстановленими особами, нерідко переходять у степові та лісові пожежі, які загрожують життю і здоров’ю громадян, цілісності та збереженості об’єктів природно-заповідного фонду та пам’яток історико-культурної спадщини.

Адміністрація заповідника звернулася до Міністерства внутрішніх справ України, Міністра культури України та голови Запорізької обласної державної адміністрації, який у свою чергу виніс це питання на Раду оборони Запорізького краю, де було прийнято рішення, про залучення Національної гвардії України спільно з Національною поліцією організовувати цілодобову службу з охорони громадського порядку шляхом патрулювання та огляду північно-східних рубежів о. Хортиця в районі розташування історико – культурного комплексу «Запорізька Січ», як найбільш потенційно вразливого об’єкту у пожежонебезпечний період.

Острів Хортиця – унікальне творіння природи. Розташований він у Запорізькій області і омивається водами Дніпра. Острів Хортиця вважається найбільшим на Дніпрі. Дивним чином тут поєднуються різні українські ландшафти. На острові є і ліси, і степи, і урочища, і скелі, і навіть озера.

Туристи із задоволенням приїжджають сюди, їх приваблює не тільки багата природа, на Хортиці розташовано декілька цікавих туристичних об’єктів. Особливу археологічну цінність мають кургани, кам’яні фігури, культові споруди, що датуються бронзовим століттям.

На острові Хортиця діє історико-культурний комплекс «Запорізька Січ», присвячений життю та побуту козаків. Туристи на власні очі бачать і відвідують житло запорожців та кошового отамана, господарські будівлі, курінь, церкву тощо.

Вчора, 17 серпня 2017 року, Національна гвардія України у взаємодії з Головним управлінням Національної поліції в Запорізькій області приступили до спільного несення служби на о. Хортиця.

Майор Валерій Судома,
фото Олени Михайлевської

Джерело

Автор