На День Незалежності на Поштовій площі відтворять культурну атмосферу Криму

24 серпня з 14.00 до 22.00 на Поштовій площі столиці відбудуться заходи, присвячені 26-й річниці Дня Незалежності України. Організатором проведення першого святкового Open Air «Кримський Дім об’єднує серця» стало ДП «Кримський дім». Про це розповіли організатори мистецької події під час прес-конференції в ІА «Укрінформ».

Під час свого виступу Міністр культури України Євген Нищук наголосив на важливості проведення такої масштабної мистецької акції кримськотатарської культури, приуроченої до 26-ї річниці Дня Незалежності України.

«26 – та річниця Незалежності України проходить через призму чутливої болі тих обставин, в яких опинилася наша країна, та одночасно твердої віри в те, що ми обов’язково все подолаємо, неодмінно збережемо єдність, переконання в перемозі, і що ми обов’язково повернемося до українського Криму та житимемо в мирі», – зазначив Євген Нищук.

«Серед великої програми урочистостей, які відбуватимуться в ці дні в Україні до Дня незалежності, особливе місце займають заходи, ініційовані «Кримським домом». Зокрема, акція на Подолі стане повноцінним майданчиком, де кияни та гості міста зможуть відчути розмаїття та багатство культури кримськотатарського народу, а зрештою культурного багатства України – у танці, образотворчому мистецтві, вокалі та музиці. Впродовж дня Поділ заживе у відкритому режимі мистецької акції «Кримський дім об’єднує серця».

Окремо Міністр культури наголосив на налагодженні системної та масштабної співпраці з Міністерством інформаційної політики та «Кримським домом» щодо проведення подібних акцій, які співпадають з важливими історичними датами та подіями.

Перший заступник Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова відзначила, що на сьогоднішній день Міністерство культури є флагманом просування й адвокації кримськотатарської теми, що є надзвичайно актуально для українського суспільства.

«Це символічно, що саме на День незалежності кримські татари матимуть нагоду продемонструвати не лише свою політичну позицію, але й свою культуру – надзвичайно глибинну і потужну. Кримським татарам є чим ділитися з українцями і цей захід лежить в площині того, щоб кримських татар відкривали як українців, як той народ, який виборює незалежність і несе збагачення культури України», – розповіла Еміне Джапарова.

Генеральний директор ДП “Кримський Дім», відомий український актор та режисер кримськотатарського походження, Ахтем Сеїтаблаєв, який виступив ініціатором та організатором реалізації мистецької акції «Кримський Дім об’єднує серця», розповів про основні завдання, які ставить перед собою ця інституція.

«Створюючи «Кримський дім», ми поставили собі за мету, щоб він став своєрідним культурологічним хабом для кожної людини, у якої є мрія та віра у те, що майбутнє Криму та України пов’язане, і що Крим є невід’ємною частиною України. Ми прагнемо реалізувати свій креатив, стратегічне мислення задля повернення Криму. Це і лекції, і майстер класи, і зустрічі з лідерами громадської думки, і багато інших різноманітних форм співпраці. І ми відчуваємо підтримку не лише на словах, а й у справах, будь-які заходи, в яких бере участь «Кримський дім» завжди знаходять підтримку з боку Мінкультури та Мінінформполітики», – відзначив Ахтем Сеїтаблаєв.

Про програму заходів, учасників та головну ідею святкового Open Air «Кримський Дім об’єднує серця» розповів програмний директор ДП “Кримський Дім”, співзасновник ініціативи «Крим SOS» Алім Алієв. За його словами, Поштова площа була обрана організаторами не випадково, це саме та частина міста, поряд з Дніпром, яка викликає асоціацію з Кримом.

«Ми хочемо говорити не лише про щось негативне, просити щось від суспільства і держави, а й готові давати якісний, в нашому випадку, культурний продукт для глядача», – розповів Алім Алієв.

«Святкова програма розпочнеться виступами дитячих колективів, які були створені кримськими переселенцями. Для нас важливо, щоб «Кримський дім» об’єднував добрі ініціативи не лише кримських татар, а й всіх людей, які вболівають за долю українського Криму».

Як повідомив Алім Алієв, основною метою заходу було підготувати музичні бенди та абсолютно живі виступи музикантів. Серед програми концерту виступи відомих кримськотатарських та українських артистів, серед яких Ельзара Баталова, Злата Огнєвіч, джазовий піаніст та композитор Усеїн Бекіров, панк-рок гурт «Shatur-Gudur», кримськотатарська співачка Ельзара Баталова.

У рамках святкування також відбудеться серія майстер-класів з традиційних кримськотатарських мистецтв, зокрема за участі кераміста Рустема Скибіна та його студії, кулінарна майстерня, фотозона та виставка-ярмарок народно-прикладного та декоративного мистецтва.

Окрім того діятиме фотовиставка, яка розповідає про історію кримськотатарського народу за останні 300 років.

Джерело