З часу Незалежності України прикордонному контролю піддано 1,8 мільярда осіб та 380 мільйонів транспортних засобів (інфографіка)

Україна продовжує свій непростий шлях реформування та становлення. Від моменту проголошення незалежності процес докорінної трансформації триває і в Державній прикордонній службі України. За цей час вдалося багато чого досягнути і відомство не збирається зупинятися на досягнутому.

Ключовими питаннями, якими всі ці роки приділялася особлива увага, звісно були розбудова українського кордону, забезпечення безпеки та пропускних операцій.

Вже на другому році існування українського прикордонного відомства успішно функціонували майже 120 пунктів пропуску через державний кордон. Нині оформлення громадян та транспортних засобів здійснюється в більш ніж 220 пунктах пропуску.

Загалом, тільки у цьому році за півроку піддано прикордонному контролю майже 44 мільйонів осіб і 10 мільйонів транспортних засобів.

З кожним роком рівень безпеки та якості прикордонного контролю підвищується,  відбувається інтеграція в національний та європейський єдиний безпековий простір, пункти пропуску оснащуються сучасними технічними засобами. Крім того, для ритмічності пропускних операцій у взаємодії з взаємодіючими структурами та прикордонними органами суміжних держав відбувається оптимізація контрольних процедур.

Варто відмітити, що починаючи з 1991 року пасажиро-транспортний потік через український кордон досить динамічний та має тенденцію переважно до збільшення. Загалом у період 1991-2016 року кордон та контрольні пункти в`їзду-виїзду перетнуло близько 1,8 мільярда осіб та 380 мільйонів транспортних засобів. Для прикладу, у 1992 році у прикордонному відношенні оформлено майже 17 мільйонів осіб та 3,6 мільйонів транспортних засобів, а 2016 року – майже 90 мільйонів осіб та 20,5 мільйонів транспортних засобів. При цьому найбільш піковими були 1993-1995, 2007-2013 та 2015, 2016 роки, коли потік громадян становив близько по 80 мільйонів осіб та більше.

Джерело