Поліція викрила мережу підпільних “центрів реабілітації” алко- і наркозалежних (фото, відео)

Після проведення серії обшуків правоохоронці звільнили майже 90 людей, яких незаконно утримували організатори цих «центрів». При цьому родичі потерпілих платили кілька тисяч гривень на місяць за їхнє утримання. Насильно утримуваних людей зловмисники водили на примусові роботи, а за непокору – застосовували фізичне насильство. Вирішується питання про правову кваліфікацію дій зловмисників за двома статтями Кримінального кодексу України.

У квітні цього року до поліції звернувся чоловік. Він повідомив, що в жовтні 2016 року його викрали невідомі особи. З того часу і до моменту втечі потерпілого утримували в одному з населених пунктів Дніпропетровщини. Увесь цей час зловмисники змушували чоловіка працювати безоплатно на будівництві.

Слідчі внесли інформацію від Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (УБЗПТЛ) поліції Дніпропетровщини до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Дії зловмисників кваліфікували за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України.

Під час розслідування поліцейські з’ясували, що група осіб на Дніпропетровщині створила так звані «реабілітаційні центри». Вони діяли під виглядом благодійних організацій з допомоги хворим на наркоманію та алкоголізм. Людей там утримували проти їх волі, примушуючи безоплатно працювати.

Поліція встановила і особи зловмисників. Керівниками «центрів» виявилися двоє мешканців Дніпропетровської області віком 27 і 34 років. Вони разом з іншими співучасниками організували так звані «реабілітаційні центри» у Дніпропетровській області.

Туди зверталися родичі осіб алко-, наркозалежних, ВІЛ-інфікованих, хворих туберкульозом, тощо. Особи, які звертались до цих «центрів», просили вилікувати їхніх хворих родичів. Потерпілих викрадали із застосуванням насильства і відвозили до «реабілітаційних центрів». Адреси цих закладів нікому не повідомлялися.

Там потерпілих поміщували під охорону і застосовували насилля, пригнічуючи їх волю. Людей із задовільним станом здоров’я використовували як найману робочу силу для різноманітної фізичної праці, зазвичай – під пильним наглядом охоронців. Гроші за виконану працю отримували керівники центру.

За словами начальника Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (ДБЗПТЛ) Національної поліції України Артема Крищенка, поліцейські упродовж дня провели 9 обшуків на території Дніпропетровської області і ще один – на Київщині. Об’єктами цих процесуальних дій стали «реабілітаційні центри», створені організаторами підпільної «мережі». Під час проведення обшуків встановлено 87 громадян з різних міст та областей України, які перебували у шести «реабілітаційних центрах».

«Так звані «центри реабілітації» функціонували без будь-яких ліцензій та без належних умов утримання. Цю проблему потрібно вирішувати не лише зусиллями поліції, а й органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, які повинні регламентувати та контролювати діяльність цих закладів», – додав Артем Крищенко.

Слідчі вбачають у діях організаторів «центрів» ознаки злочинів, передбачених ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), а також ст. 149 Кримінального кодексу України. Вирішується питання про оголошення зловмисникам підозри у вчинені цих злочинів. За подібні дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна або без неї.

Джерело