В Адміністрації Держприкордонслужби відбулась зустріч Голови прикордонного відомства із Главою Місії ЄС EUBAM

Сьогодні в Адміністрація Держприкордонслужби відбулась перша робоча зустріч новопризначеного Голови Державної прикордонної служби України генерал-лейтенанта Петра Цигикала з главою Ендрю Тесор’єром.

Основною метою зустрічі було обговорення питання подальшої взаємодії між Держприкордонслужбою України та Місією ЄС EUBAM.

На початку зустрічі Петро Цигикал висловив вдячність Місії  ЄС EUBAM та особисто Ендрю Тесор’єру за надання постійної підтримки прикордонному відомству протягом вже 12-ти років. При цьому наголошувалося, що Місія відіграє важливу роль у боротьбі з транскордонною злочинністю, поліпшенні операційних можливостей та підвищенні рівня співробітництва між Україною та Республікою Молдова.

На зустрічі відмічалося, що лише за останній період досягнуто значних результатів. Зокрема на належному рівні забезпечено службу спільних патрулювань на українсько-молдовській ділянці кордону, проведено низку спеціальних операцій з охорони державного кордону направлених на боротьбу з нелегальним обігом вогнепальної зброї та контрабандою тютюнових виробів. Крім того, позитивною залишається співпраця з питань аналізу ризиків, зокрема спільного аналізу загроз на українсько-молдовському кордон. Також одним з важливих питань співробітництва є розвиток спільного контролю в пунктах пропуску на  українсько-молдовському кордоні.

Голова Держприкордонслужби висловив впевненість у подальшій тісній співпраці із європейськими колегами. У першу чергу це стосується питань адаптації національного законодавства та удосконалення інтегрованого управління кордонами відповідно до стандартів ЄС, облаштування пунктів пропуску для організації спільного контролю, спільного пошуку нових форм укріплення прикордонної безпеки, ну і звичайно підвищенню рівня довіри населення до прикордонної служби.

Глава Місії  ЄС EUBAM Ендрю Тесор’єр у свою чергу також підтвердив наміри на подальшу тісну співпрацю з українським прикордонним відомством, зокрема, нарощування оперативних та інституційних можливостей для забезпечення ефективного контролю і охорони кордону. Він поінформував, що нині розглядається питання продовження Мандату діяльності Місії до 2020 року та наголосив, що Місія й надалі сприятиме у врегулюванні придністровського конфлікту і підвищенні рівня міжнародного співробітництва з питань прикордонного менеджменту.

Джерело