Держпродспоживслужба підбила підсумки співробітництва з КНР

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа у рамках Шостого засідання Підкомісії з питань співробітництва у галузі сільського господарства Комісії зі співробітництва між Урядом України та Урядом Китайської Народної Республіки підбив підсумки розвитку співпраці між Україною та КНР в питаннях виходу української продукції на китайський ринок.

Засідання Підкомісії відбулося під головуванням заступника Міністра аграрної політики та продовольства Ольги Трофімцевої й заступника Міністра сільського господарства Китайської Народної Республіки Юй Сіньжуна та за участі представників профільних міністерств обох країн, Національної академії аграрних наук України, Державної продовольчо-зернової корпорації України, Посольства КНР в Україні.

Сторони відзначили, що Угода між Урядами України та КНР про співробітництво в галузі здоров’я та карантину тварин заклала міцний фундамент для українсько-китайської співпраці у галузі ветеринарної медицини загалом та поглиблення комунікації між компетентними органами зокрема.

Як зазначив Голова Держпродспоживслужби, за останні п’ять років Україна та Китай досягли серйозних результатів щодо відкриття китайського ринку для українських товарів.

«З останніх досягнень – це відкриття ринку КНР для української яловичини. Уже підписаний відповідний протокол і зараз формується список підприємств, які можуть експортувати свою продукцію до Китаю. Також у поточному році розширено кількість підприємств-постачальників молочної продукції на китайський ринок. Крім того, узгоджені та парафовані тексти проектів протоколів санітарних та фітосанітарних вимог щодо експорту з України до КНР шроту соняшникового та бурякового жому, і зараз триває робота над їх підписанням», – наголосив Володимир Лапа.

У цих питаннях Держпродспоживслужба відзначає конструктивне співробітництво як з боку Міністерства сільського господарства Китайської Народної Республіки, AQSIQ, так і з боку дипломатичних установ обох країн.

Відкрито ринок КНР для:

Завершуються переговори щодо відкриття:

Тривають переговори щодо:

Молочних продуктів (27 підприємств мають право експорту) – 2015-2017 рр Шроту соняшникового – 2017 р. Яєчних продуктів – 2017-2018 рр.
Яловичини (відбувається реєстрація українських потужностей на право експорту) – 2017 р. Жому бурякового – 2017 р. М’яса птиці – 2017-2018 рр.
Соя – 2013 р. Рибних продуктів (морська риба) – 2017 р. Меду та продукції бджільництва – 2018 р.
Ячмінь – 2013 р. Черешні – 2018 р.
Кукурудза – 2012 р. Ріпаку Документи на розгляді AQSIQ
Пшениці
Лохини
Сорго
Яблук

Джерело

Автор