Суспільство змінюється завдяки запровадженню європейських цінностей та інтелектуальним зусиллям громад

В м. Трускавець (Львівська обл.) розпочала роботу Літня школа «Внутрішнє переміщення в Україні: навчання задля пошуку спільних рішень» проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні».

Рада Європи у співпраці з Міністерством з 14 по 18 серпня проводитиме літню школу для організацій та установ, які працюють з внутрішньо переміщеними особами. Відкриття навчального марафону відбулося за участі Міністра Вадима Черниша та заступника голови Департаменту співробітництва з міжнародними організаціями та громадянським суспільством Лілії Гретарсдоттір.

«Сьогодні ми розуміємо, що фінансова допомога наших міжнародних партнерів без спеціальних знань не здатні змінити ситуацію в країні. Суспільство змінюється завдяки європейським цінностям, які ми поступово впроваджуємо в наше життя, крок за кроком. Адже розвиток держави не базується лише на прямих інвестиціях – це завжди інтелектуальні зусилля, аргументовані дискусії та предметні розмови для вирішення спільних завдань. Літня школа, організована Радою Європи – якраз є тією платформою обміну досвідом, знаннями задля ефективної подальшої роботи у сфері вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб», – зазначив під час виступу Вадим Черниш.

Представники неурядових організацій, органів державної влади, місцевого самоврядування, обласні та місцеві соціальні служби, установи та заклади, дотичні до питань ВПО, представники освітніх та дослідницьких установ протягом чотирьох днів в рамках Літньої школи вивчатимуть питання захисту прав внутрішніх переселенців та працюватимуть над проектами законодавчих актів в робочих підгрупах.

Під час школи планується розгляд таких тем, як європейські стандарти захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб, протидія дискримінації та гендерно-зумовленому насильству, міжнародний досвід подолання наслідків внутрішнього переміщення, захист прав ВПО відповідно до національного законодавства та надання правової допомоги, управління проектами та пошук ресурсів, адвокація та робота із медіа, попередження професійного вигорання фахівців, які працюють з ВПО та постраждалим населенням.

Також відбудеться презентація діяльності Робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини внутрішньо переміщених осіб, яка майже рік працювала за п’ятьма напрямками:
– Вдосконалення правового становища ВПО та повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування з питань ВПО;
– Підтвердження цивільних станів та угод, визнання юридичних фактів;
– Проблеми захисту соціально-економічних прав ВПО;
– Забезпечення законодавчих підстав для покращення доступу до освіти;
– Житло, реституція, компенсація за втрачену власність.

Така робота сприятиме підвищенню спроможності представників державних організацій та НУО ефективно працювати в інтересах внутрішньо переміщених осіб, захищати їхні права та забезпечувати реалізацію цих прав.
«Під час панельних дискусій нам слід зрозуміти, як організувати процес та систематизувати пропозиції по розділах – це стане в нагоді для подальшої роботи. Ми маємо застосувати найкращий європейський досвід у повсякденному розв’язанні складних задач, пов’язаних з внутрішнім переміщенням. І, звичайно, якщо ми говоримо про децентралізацію, важливо, аби територіальні громади на своєму рівні затверджували принципи захисту прав ВПО, які визначає Рада Європи», – зауважив Міністр.
У програмі Літньої школи передбачені виступи міжнародних та національних експертів, тематичні тренінгові сесії, простір для презентації досвіду, побудова партнерства та планування спільних дій.

Джерело

Автор