НАБУ розслідує понад 100 кримінальних проваджень щодо корупції на держпідприємствах

Серед майже чотирьох сотень проваджень, розслідування яких здійснюють детективи Національного антикорупційного бюро України, понад 100 стосуються корупції на державних підприємствах (далі – ДП). Більшість злочинів пов’язана з розкраданням майна та коштів державних підприємств, закупівлею товарів та послуг за завищеними цінами, постачанням продукції через посередників за цінами, значно меншими від ринкових.

У полі зору НАБУ – близько 50 держпідприємств, більшість із яких за розміром активів входять до топ-100 державних компаній за версією Міністерства економічного розвитку та торгівлі України. За попередніми оцінками, сумарні збитки, завдані цим підприємствам внаслідок кримінальних корупційних правопорушень, перевищують 20 млрд грн.

Станом на 30 червня 2017 року детективи Національного бюро та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували до суду 32 справи щодо корупції на ДП. Сукупний розмір предмета злочину у цих справах сягає 2,4 млрд грн. Найчастіше детективи виявляють випадки корупції на підприємствах паливно-енергетичного, військово-промислового, аграрно-промислового комплексів і транспортної галузі.

Більшість корупційних злочинів на підприємствах державної та комунальної власності відбуваються за участю керівного складу. Причинами протизаконних дій топ-менеджерів ДП є комплекс безкарності, прогалини у законодавстві, які ускладнюють доведення складу економічних злочинів, а також недосконалий процес призначення на керівні посади. Де-юре після Революції Гідності керівники держпідприємств призначаються за результатами відкритих конкурсів, під час яких мають довести свою спроможність чесно керувати ДП. Однак на практиці трапляється так, що конкурс із якихось причин не оголошують, на невизначений час керівником призначається так званий «виконуючий обов’язки», який не заважає існуванню корупційних схем. З-поміж понад 200 осіб, яких НАБУ підозрює у корупції, кожен шостий є керівником державного або комунального підприємства.

«Хотілося б сказати всім, хто займається корупцією на державних підприємствах: цей сектор у зоні нашої постійної уваги, і наша увага збільшуватиметься», – наголосив Директор Національного бюро Артем Ситник 10 серпня презентуючи звіт  НАБУ за попередні півроку (відео).

За його словами, завдяки роботі детективів НАБУ діяльність ДП стає прозорішою, а відтак, ефективність використання державних активів зростає. Прикладом позитивних змін є ПАТ «Укргазвидобування». Після знищення корупційної схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу газу на цьому держпідприємстві (так звана «газова справа») його прибутки з початку 2017 року сягнули 560 млн грн.

У результаті розслідувань детективів НАБУ та прокурорів САП за час їх діяльності державі відшкодовано понад 136 млн грн збитків, завданих корупційними злочинами. Це – кошти, повернуті безпосередньо на рахунки державних підприємств, а також конфісковані за рішенням суду. Правоохоронцям також вдалося запобігти розкраданню ще майже 880 млн грн.

Детальний звіт про діяльність Національного антикорупційного бюро України за перше півріччя 2017 року.

Інфографіка у кращій якості.

Джерело

Автор