Економіка України зберігає позитивну динаміку росту, і вона відповідає прогнозам

Економіка України зберігає позитивну динаміку росту, і це відповідає виданим раніше макропрогнозам. Так, за оперативними даними Державної служби статистики України, ріст ВВП України у ІІ кварталі поточного року становить 2,4% порівняно з ІІ кварталом 2016 року, та 0,6% порівняно з І кварталом 2017 року.

Ключова передумова зростання  – реформування економіки, покращання ділових очікувань і зростання споживчої активності при збільшенні рівня заробітних плат. Окрім того, позитивний влив забезпечила зовнішня ринкова кон’юнктура, а саме – ріст цін на сировинних ринках, зокрема металу, залізної руди та зернових, а також високий рівень будівельної активності на виробничих та інфраструктурних об’єктах.

Заступник голови Стратегічної групи радників при Кабінеті Міністрів України Павло Кухта, коментуючи дані Держстату, зазначив: «Загалом, зростання на 2,4% у другому кварталі 2017, порівняно з другим кварталом минулого року, відповідає прогнозам. Економічне відновлення після глибокого падіння у 2014-2015 роках продовжується. Позитивним є той факт, що продовжують зростати, причому, темпи приросту збільшуються, показники інвестиційного попиту. Так, на 26,3% кв/кв зросли обсяги будівельної продукції, на 10,7% – виробництво в машинобудуванні, інвестиційний імпорт – імпорт машин, устаткування, транспортних засобів та приладів – залишається високим на рівні 36% кв/кв. Оскільки ключовою проблемою для економічного зростання в Україні є низький рівень інвестиції, їхнє нарощування є гарним сигналом і може, в разі продовження цієї тенденції, призвести до переходу української економіки до структурно вищих темпів зростання, які необхідні для того, аби почати наздоганяти розвинені країни за рівнем економічного розвитку».

У свою чергу в Департаменті економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Міністерства економічного розвитку й торгівлі підкреслили, що очікують на збереження позитивної динаміки і прогнозують загальний ріст ВВП за підсумками року на рівні 1,8%-2%.

Джерело