Кучма без Юлі

Дмитро Вовнянко

“Юля брала участь в акції “Україна без Кучми!” “Юля – один з лідерів акції “Україна без Кучми!”. Про це вам скаже кожен правовірний юлькан.

При цьому він забуде зауважити саму малість – те, скільки саме Юля брала участь в “Україні без Кучми”.

А справді, скільки?

“Україна без Кучми” почалася 19 грудня 2000 року, на три місяці від зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Найбільш відомими і послідовними учасниками акції були Соціалістична партія Олександра Мороза і УНА-УНСО. Разом з ними участь в акції брала ціла низка організацій, аж до відверто комуністичних.

Ані Юля, ані фракція Юлії Тимошенко тоді участі в “Україні без Кучми” не брали. Юля тоді все ще працювала віце прем’єр-міністром по ТЕК.

Працювала важко – після відставки в Росії голови Газпрому Рема Вяхірева схема поставки в Україну газу часів Лазаренко-Тимошенко розсипалася в друзьки. Нове керівництво Газпрому (путінське) активно зачищало всіх вяхіревських партнерів. Почалися конфлікти – Юля погрожувала купляти газ напряму у туркменів і побудувати газопровід в обхід Росії (і таке було).

Але з Кучмою конфронтації у Юлі тоді не відбувалося. Ба-більше. Коли під час розгляду у ВР рішення про недовіру силовикам, член фракції “Батьківщина” Дмитро Чобіт підбив кількох депутатів фракції голосувати за відставку тодішнього міністра Внутрішніх справ Кравченка (рішення прийняли, але Кравченка не звільнили), вже наступного дня Чобіт здобув на фракції грандіозний втик і ледь не вийшов з неї на знак протесту.

Зауважимо. Олександр Тимошенко, чоловік Юлі вже кілька місяців милувався небом в клітинку.

27 грудня 2000 року акція “Україна без Кучми” була тимчасово згорнута – під виглядом реконструкції Майдану, учасників акції примусили згорнути намети.

5 січня 2001 р. Генеральна прокуратура заявила про порушення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко як колишньої голови ЄЕСУ.

6 грудня відбувся мітинг, сталася спроба встановити намети, але намети було знищені перевдягненими працівниками міліції.

14 грудня стартував другий етап “України без Кучми”. Чи вела тоді Юль-Володимирівна якісь переговори з лідерами акції – наразі невідомо. Неупереджених свідків подій практично нема.

19 січня указом президента Кучми Юлія Тимошенко була відправлена у відставку.

І лише 9 лютого 2001 року було проголошено про створення руху “Громадська ініціатива “Форум національного порятунку”, одним з лідерів якого стала Юлія Тимошенко.

Довго вона лідерствувала? Лише ЧОТИРИ дні. 13 лютого 2001 р. Юлія Тимошенко була заарештована. На волю вона вийшла 27 березня, вже після і розгрому наметового містечка на Хрещатику, і подій у парку Шевченка, і розгрому штабу УНА-УНСО.

Іншими словами до “України без Кучми” Юлія Тимошенко долучилася коли акція тривала уже півтора місяці і ніякої відчутної користі їй не принесла. Швидше – навпаки.

По-перше, від моменту арешту Юлі, депутати її фракцї акцією займалися в другу чергу, в першу – долею своєї лідерки.

По-друге, я знаю мінімум двох людей, які “Украну без Кучми підтримували з першого дня, але покинули ходити на мітинги зразу ж, як там з’явилася Юля. “Якщо там ця воровка – мені там робити нічого”. Слава Юль-Володимирівни акції швидше нашкодила. Тоді ще гарно пам’ятали і про її зв’язок з прем’єром Лазаренко, і про те що Юля фактично розколола лазаренківську фракцію “Громада” (на користь Кучмі), і про те як швидко після того вона замирилася з Кучмою. Ну й слава “Леді Мільярд”, учасників акції швидше відштовхувала ніж приваблювала.

Так що програв Кучма від того, що Юля приєдналася до “України без Кучми”, чи виграв – судіть самі.

Автор