Ухвалено Національну стратегію реформування системи виховання дітей

Кабінет Міністрів України ухвалив Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017—2026 роки та План заходів з реалізації її першого етапу.

«Сьогодні відбувся переломний момент – затвердженням Національної стратегії та Плану заходів ми можемо зазначити, що у нас є політична воля для деінституціалізації. І тепер тільки від нас залежить, як швидко ми зможемо гарантувати безпеку та благополуччя кожній дитині в сім’ї, а не відправляти її в інтернатний заклад. Дякую усім експертам та урядовим і неурядовим організаціям, які були залучені до розробки стратегії та плану дій і кожного дня працюють для того, щоб діти в Україні гідно жили в сім’ях і мали все необхідне для нормального життя та розвитку!» – додав Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

Наприкінці березня Національна Рада Реформ підтримала Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки. Тоді Президент України Петро Порошенко звернувся до Уряду щодо розроблення спільно з Уповноваженим Президента України з прав дитини Плану заходів з реалізації стратегії.

«Потрібно відмовитись від виховання дітей в отриманих у спадщину від радянської системи інтернатних закладах, які не відповідають міжнародним стандартам забезпечення і захисту дітей, та зробити все можливе, щоб діти жили в сім’ях, адже 92 % дітей з інтернатів мають батьків. Тільки об’єднавши зусилля держави, громадянського суспільства, церков, бізнесу, ми можемо за короткий термін досягти того, щоб кожна дитина-сирота, яка живе в інтернаті, знайшла люблячу сім’ю у своїй громаді» – наголосив Президент України Петро Порошенко, відкриваючи засідання Національної Ради реформ у березні 2017 року.

На виконання доручення Президента, наприкінці квітня було підготовлено План заходів з реалізації першого етапу (2017-2018 роки) Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. До складу робочої групи, яка працювала над Планом заходів реалізації стратегії, увійшли представники профільних міністерств, інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій та Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

Джерело

Презентація стратегії