Світ 11 серпня. Результати дня

Iliya Kousa

Загострення ситуації на Корейському півострові, агресивні вибори в Кенії, зіткнення потягів в Єгипті, новий виклик «Facebook», розслідування проти соцмереж Китаю, конфлікт між Лаосом та Камбоджею та багато іншого.

Африка:

– Понад мільйон дітей в Лівії потребують негайної гуманітарної допомоги. Про це повідомила ЮНІСЕФ у своїй доповіді. Сюди включають потреби в освіті, питній воді та їжі. Через війну діти в країні не можуть ходити до школи. Лівія розшматована на кілька ворогуючих між собою анклавів з 2011 року після падіння влади Муаммара Каддафі. В країні функціонують чотири різні «уряди», які не визнають один одного.

– У Кенії опозиція не визнає результати президентських виборів. Напередодні ЦВК заявила, що за підрахунком голосів лідирує чинний президент Ухуру Кеніатта. Його конкурент Райла Одінга отримав майже на 1,5 млн. голосів менше. Втім, останній заявив, що не повірить в ці цифри, поки не побачить «справжні підрахунки» на серверах комп’ютерів у ЦВК. У комісії відмовилися це зробити. У разі перемоги, Кеніатта залишиться на посаді на другий і останній 5-річний термін. Одінга вже двічі брав участь у виборах і програвав. В обох випадках він звинувачував ЦВК у «фальсифікаціях». Чимало хто в Кенії побоюється, щоб ситуація не вийшла з-під контролю та не повторився 2007 рік. Тоді, в результаті конфлікту навколо виборів 1200 людей загинули у зіткненнях та тисячі інших були змушені тікати зі своїх осель.

– Сотні нігерійських демонстрантів пішли на штурм офісу нафтової корпорації «Shell» у дельті річки Нігер. Вони вимагають створення нових робочих місць та відновлення інфраструктури в регіоні. Протестувальників відтіснила від будівлі поліція. Люди скаржаться, що не отримують жодних прибутків від нафтової промисловості в цих землях. Раніше, компанія «Shell» була змушена призупинити діяльність через екологічний тероризм з боку місцевого угруповання «Месники дельти Нігеру». Останні підривали трубопроводи та нищили апаратуру нафтовиків, бо вважали, що промисловість компанії шкодить екології та призводить до поступової загибелі річки, яка є найбільш повноводною для Нігерії.

– Щонайменше 36 осіб загинули та 123 травмовані в результаті зіткнення двох пасажирських потягів в Єгипті. Він прямував з Каїра до Александрії. Зараз поліція з’ясовує обставини аварії.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп пригрозив Північній Кореї військовими діями у випадку її нападу на Сполучені штати. Заява Трампа пролунала на тлі погроз з боку КНДР. Офіційний Пхеньян заявив, що має намір вдарити ракетами по американській військовій базі на острові Гуам у Тихому океані. У своєму «Твіттері» Трамп заявив, що «США готові піти військовим шляхом, якщо КНДР поводитиме себе нерозумно». У свою чергу, своє занепокоєння зростанням напруженості на півострові висловили Південна Корея та Японія. Словесна війна між КНДР та США спалахнула саме після перших погроз Пхеньяна на адресу Сполучених штатів. У відповідь, офіційний Вашингтон пообіцяв обрушити на КНДР «вогонь та гнів». А міністр оборони США Джеймс Меттіс застеріг Північну Корею від застосування ракет, оскільки вони можуть призвести до «кінця режиму та загибелі його народу». Гуам – це острів між Філіппінами та Гавайями. Американська військова база тут займає чверть території острова та функціонує багато років.

– Соціальна мережа «Facebook» розпочала розробку власної «відео-стрічки» та має намір вступити у сувору конкуренцію з сервісом «Youtube» і традиційними ТБ. У компанії вірять, що відео-стрічка буде виглядати як окрема стрічка з відео-програмами. Спершу, ця функція буде доступна американським користувачам. На ринку відео «Facebook» доведеться конкурувати з такими гігантами, як «Netflix», «Youtube» та «Disney».

– П’ятеро американських військовослужбовців-трансгендерів подали позов до суду проти президента США Дональда Трампа та його заборони їм служити в армії. За їхніми словами, після заборони Трампа тисячі солдатів Збройних сил США визнали, що вони є трансгендерами, і вони не згодні з тим, що не можуть проходити службу в армії. Раніше, президент Трампа заявив, що трансгендери «не служитимуть в армії». Втім, як саме буде реалізована ця заборона – невідомо.

Азія:

– В Японії знайшли новий спосіб лікувати психічні розлади. Група японських вчених знайшли новий метод розслабляти нейронні зв’язки в мозку людини і у такий спосіб дають надію на те, що чимало розладів в психіці людини можна вилікувати. Зокрема, результати попередніх експериментів виклали у доповіді вчені з Міжнародного дослідницького інституту нейробіології в Кіото.

– У Непалі парламент схвалив закон, який забороняє обряд «вигнання» жінки з оселі під час менструації. Також депутати запровадили за це покарання у вигляді ув’язнення до 3 місяців та штрафу в 30 доларів. Вигнання жінки під час менструації – це давній традиційний обряд у Непалі. Місцеві жителі зі стародавніх часів вірять, що у цей період жінка «брудна», а отже вона має перечекати його деінде. Також заборонено навіть торкатися таких жінок. Через це в країні нерідкі випадки, коли жінки помирали від холоду або хвороб, коли перебували за межами своїх домівок. Часто таким жінкам доводиться жити десь у сараї в повній антисанітарії. Також жінкам забороняють користуватися спільним туалетом та ванною кімнатою. Відтепер ця традиція є незаконною. Офіційно заборона вступить в силу за рік, а протягом цього часу влада має намір провести низку просвітницьких компаній про шкоду цього обряду здоров’ю жінок.

– У Китаї розпочали розслідування проти найбільших соціальних мереж країни. Це стосується «Weibo», «Baidu Tieba» та «WeChat». Їх усіх підозрюють у порушенні законів про інформаційну безпеку. Зокрема, китайська влада звинувачує ці соціальні мережі у тому, що вони не здійснюють «повний нагляд за контентом». Розслідуванням займається головний регуляторний орган КНР – Управління регулюванням кіберпростору. Чимало людей пов’язують розслідування із намірами влади остаточно підпорядкувати собі життя громадян в мережі. Раніше, у липні одразу 60 популярних сайтів у КНР були закриті через звинувачення в «викривленні основних соціалістичних цінностей».

– Прем’єр-міністр Камбоджі Хан Сен закликав сусідній Лаос вивести свої війська з прикордонної смуги на півночі. За словами глави уряду, близько 30 лаоських солдатів зараз перебувають на кордоні між Камбоджею та Лаосом. Як стверджує він, солдати навмисно перетнули кордон та заблокували будівництво тамтешньої дороги. На виведення військових Камбоджа дала Лаосу шість днів до 17 серпня. Інакше погрожує «силовим розв’язанням ситуації». Справа в тому, що 540- кілометровий кордон між Лаосом та Камбоджею ніколи не був демаркований через територіальні суперечки між двома країнами.

– Індія підвищила рівень боєготовності своєї армії на кордоні з Китаєм у Гімалайських горах на спірному плато Доклам. Словесне протистояння між Індією та Китаєм там триває вже 7 тижнів. Індійська армія звинувачує китайців у порушенні кордону та вимагають виведення їхніх солдатів. У відповідь Китай звинувачує Індію в незаконному перетині кордону та погрожує війною.

Європа:

– Чоловік, який напав на військових у Парижі, ідентифікований. Це 26-річний громадянин Франції алжирського походження. Нині він перебуває під вартою у лікарні, оскільки його поранили під час затримання. Він багато років перебував під наглядом спецслужб. Напередодні, він в’їхав на автомобілі в групу військовослужбовців біля казарми в передмісті Леваллуа-Перре в Парижі. Шестеро солдатів травмовані. Міністр внутрішніх справ Франції Жерар Коллон пов’язує напад з тероризмом.

– Польська слідча комісія, яка розслідує авіакатастрофу президентського Ту-154 у 2010 році під Смоленськом, заявила, що в результаті розслідування виявила, що літак насправді зазнав пошкоджень ще до зіткнення з деревом. До того ж, його ліве крило «має сліди вибуху». У свою чергу, в Росії Слідчий комітет заявив, що «не розуміє, на чому ґрунтуються ці твердження польської сторони». За словами росіян, Польща з 2014 року не проводила жодних слідчих дій з обломками президентського Ту-154, які все ще перебувають на території РФ з 2010 року. Росія вже 7 років поспіль відмовляється повертати ці уламки Польщі, пояснюючи це тим, що «слідство ще не завершене». Літак Ту-154 розбився у квітні 2010 року під російським Смоленськом. На його борту перебував тодішній президент Польщі Лех Качиньський та члени уряду. У 2011 році Польща та Росія зробили спільний висновок за результатами розслідування, в якому причиною аварії вказувалася помилка пілота та зіткнення з деревом. Втім, вже у 2016 році Польща поновила розслідування та звинуватила попередню владу в «недостатньому вивченні ситуації».

– Потік мігрантів в Іспанію збільшився втричі у 2017 році. Про це повідомили у доповіді Міжнародної організації з міграції. Це спеціалізована агенція ООН, яка займається питаннями переміщення людей на планеті. За їхніми даними, у цьому році кількість мігрантів, які на човнах досягли Іспанії, сягнула 11849 осіб. Вони всі прибули на південь країни маршрутом між Іспанією та Марокко. Він є найбільш безпечним. Абсолютна більшість мігрантів – жителі Західної Африки: Сенегалу, Гамбії, Кот Д’Івуару та Гвінеї. На сьогоднішній день лідером за кількістю прийнятих у себе мігрантів є Італія (майже 99 тисяч осіб). Водночас, за даними організації, потік біженців з Близького Сходу та Азії скоротився на 60%.

– В Європі спалахнув скандал з яйцями, зараженими спеціальним засобом для винищення комах «Фіпроніл». Такі яйця були знайдені в 15 країнах ЄС, а також у Швейцарії та Гонконзі. Через це Єврокомісія призначила спеціальне засідання з цього приводу на 26 вересня. Більшість яєць прибули з Нідерландів. Зараз намагаються з’ясувати, як вони стали заражені засобом для знищення комах.

Близький Схід:

– Сирійська армія та її союзники звільнили від антиурядових угруповань 57 км кордону з Йорданією на південному сході країни. Бій за ці пустельні території тривав дві доби. Урядові війська завдали серйозної поразки угрупованням «Джейш Усуд Аш-Шаркийя» («Армія східних левів») та «Бригади Ахмада Аль-Абдо», яких підтримують США та Йорданія. Після бою бойовики масово почали тікати до Йорданії. Сирійські війська повернули під контроль весь кордон з Йорданією у провінції Ас-Суейда, вперше за весь час конфлікту. Наступальна операція сирійських військ на південному сході Сирії відбувається в межах ширшої наступальної операції під назвою «Великий світанок».

– Сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» стратегічне місто Ас-Сальба на сході провінції Хама. Понад 20 бойовиків сил «ІД» були вбиті в боях. Звільнення міста відбулося на тлі наступальної операції «Великий світанок», ціль якої – звільнення від терористів «ІД» усієї Східної Сирії від терористів «Ісламської держави» та інших антиурядових угруповань. Напередодні, терористи «Ісламської держави» почали поступовий відступ з Центральної Сирії, зокрема з провінції Хама.

– Іракська армія оголосила про початок наступальної операції на місто Таль-Афар та його околиці на північному заході Іраку біля Мосула. Це останній бастіон терористів «Ісламської держави» на півночі Іраку. Місто Таль-Афар сьогодні є «тимчасовою столицею» бойовиків в Іраку після їх поразки в Мосулі.

– Туреччина та Іракський Курдистан виступили проти участі воєнізованого альянсу «Сили народної мобілізації» в наступальній операції на місто Таль-Афар. Вони звинувачують загони «Сил народної мобілізації» в «релігійних чистках» та заявляють, що вони не можуть брати участь в боях за сунітське місто. Таль-Афар багато років був оплотом сунітських етнічних туркменів, пов’язаних з Туреччиною. «Сили народної мобілізації» часто пов’язують з шиїтським Іраном, який є традиційним конкурентом Анкари в цьому районі.


На фото: лідер КНДР Кім Чен Ин та президент США Дональд Трамп

Автор