Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко привітав працівників галузі з прийдешнім Днем будівельника

Українські будівельники – висококваліфіковані й фахові. Проте на сьогодні відчувається брак кадрів, особливо інженерних і робітничих, які працюють безпосередньо на будівництві. Тому, першочергово ми повинні переглянути систему перетворення ПТУ в підготовці робітничих кадрів. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час урочистого привітання працівників до Дня будівельника.

Він повідомив, що сьогодні в ПТУ навчається 350 тисяч молоді, тоді як у вищих навчальних закладах – студентів – 1 мільйон 200. І ми розуміємо, що людей, які здійснюватимуть управлінські функції у рази більше, ніж тих хто створює валовий продукт.

За словами Віце-прем’єра, реформа децентралізації сьогодні дає можливість мати потужний центральний бюджет, накопичувати ресурси на місцях і дійсно відновлювати інфраструктуру. І це в першу чергу прискорює процес будівництва як інфраструктурних проектів, так і соціальних об’єктів в регіонах.

«За 7 місяців 2017 року доходи місцевих бюджетів розвитку склали понад 100 млрд гривень, а це (приріст) 22 млрд додатково, порівняно з минулим роком. Ми розуміємо, що сьогодні з’являються ресурси, мотивація, потреба в нових кадрах. Крім зростання місцевих бюджетів, є програми, які дозволяють інвестувати в соціальні об’єкти: субвенція на сільську медицину, ДФРР, субвенція на ОТГ, напрямок дорожньої інфраструктури», – підкреслив Геннадій Зубко.

«Нам потрібно пройти шлях імплементації закону 1817 щодо удосконалення містобудівної діяльності, внести зміни до ДБН, опрацювати питання систематизації, що має прискорити в першу чергу процес дерегуляції. Я закликаю представників будівельних компаній, проектні організації до напрацювання маршрутної карти спільно з представниками міністерства. Це дасть можливість не тільки дерегулювати будівельний бізнес, а ще надати нові стандарти в будівництві», – наголосив Віце-прем’єр.

Сьогодні під час урочистого привітання була підписана міжгалузева угода з профспілками щодо підвищення заробітних плат у будівництві. Також відбулось вручення нагород переможцям конкурсу на кращі будинки і споруди, збудовані та прийняті в експлуатацію на території України у 2016 році.

Джерело