Експорт українських агротоварів до Канади за 6 місяців цього року вже перевищив показники 2016 року

Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою офіційно вступила в силу 1 серпня цього року. Але вже за результатами першого півріччя 2017 року, ми  бачимо зростання українського аграрного експорту на канадський ринок.

Про це заявила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час прямого ефіру на радіо.

«Незважаючи на те, що ми, поки що, залишаємось нетто-імпортерами в двосторонній аграрній торгівлі з Канадою, ми бачимо досить значний тренд до збільшення обсягу нашого експорту. Наразі, за статистичними даними першого півріччя 2017 року, експорт українських аграрних продуктів до Канади становив $ 5,876 млн. При цьому, за цілий 2016 рік цей показник склав лише $ 4, 869 млн. Ще одним плюсом є те, що  ключовими товарами нашого експорту стали перероблені харчові продукти: олія, соки, також значним попитом користувався мед», – відмітила заступник Міністра з питань євроінтеграції.

На думку Ольги Трофімцевой, з моменту набуття чинності Угоди про ЗВТ, країни отримали більше можливостей для поглиблення торговельних та інвестиційних відносин. А для того, щоб українські товари зайняли свої позиції на канадському ринку, нашим експортерам необхідно більш ретельно ознайомитись з попитом канадських споживачів, з чинними стандартами та системами сертифікації, конкретними вимогами ринку.

«Набуття чинності Угоди між нашими країнами відкриває 98% канадського ринку для українських експортерів. Ввізні мита на сільськогосподарські товари скасовуються. Виключенням є 108 товарних ліній, зя якими українські експортери мають можливість постачати товари за нульовою ставкою ввізного мита, в рамках глобальних квот Канади», – про це розповіла заступник Міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

За її словами, доступ до українського ринку для канадських товарів буде лібералізований асиметрично за чутливими напрямками, де наш виробник потребує більшого захисту. Зате при цьому, з моменту набуття чинності Угоди про ЗВТ, Україна вже скасувала імпортні тарифи для 80% товарів походженням з Канади.

«У той само час, для деяких сільськогосподарських та промислових товарів застосовуватимуться перехідні періоди у 3, 5 та 7 років для зниження тарифів. А для найбільш чутливих сільськогосподарських товарів встановлені квоти на імпорт»,- розповіла Ольга Трофімцева.

Довідково: за 12 місяців 2016 року експорт вітчизняної продукції до Канади становив – $ 4, 869 млн, а імпорт – $ 43,450 млн. За 6 місяців 2017 року експорт становив -$ 5,876 млн. Ключові товари експорту: соки -$ 2,4 млн, мед -$ 1,5 млн, олія-$ 0,7 млн, спирт-$ 0,2 млн, залишки та відходи харчової промисловості – $ 0,3 млн. Імпорт становив- $13, 493 млн. Ключові товари імпорту: риба – $ 7,8 млн, насіння олійних культур – $ 2,007 млн, залишки та відходи харчових продуктів-$ 1,3 млн, харчові продукти тваринного походження- $ 0,5 млн, овочі-$ 0,2 млн та інші харчові продукти-$ 0,9 млн.

Прес-служба  Мінагрополітики