Тиждень арештів. 6-12 червня

 

Продовжуємо фіксувати зухвалі злочини Київської хунти.

На початку – події тижня.

Звільнення тижня: міністр оборони Степан Полторак наказав притягнути до дисциплінарної відповідальності винних у зриві термінів робіт з капітального ремонту, переобладнання та введення в експлуатацію їдальні на полігоні “Широкий Лан”. Ідеться про заступника начальника управління – головного інженера Південно-Східного територіального квартирно-експлуатаційного управління полковника Сергія Гаврилюка.

Суд тижня: вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ скасував постанову, яка зобов’язувала прокурора закрити кримінальне провадження щодо Юрія Іванющенка, соратника екс-президента Віктора Януковича.

Затримання тижня: під час спроби перетину кордону з Польщею затримано Андрія Кошеля – колишнього топ-менеджера компанії СЄПЕК Сергія Курченка. Кошель є фігурантом кримінальної справи, яка стосується продажу зрідженого газу на спецаукціонах.

Арешт тижня: під час обшуків у рівненського підприємця, який продавав фальсифіковані алкогольні напої, вилучено велику партію бурштину, у т.ч. камінь вагою 1,8 кг, орієнтовною вартістю 1 млн грн.

Скандал тижня: Конституційний Суд України визнав неконституційним обмеження максимального розміру довічного грошового утримання суддів у відставці сумою 10 тис. 740 грн.

Курйоз тижня: обвинувачений у справі про теракт у Харкові попросив собі в адвокати підозрюваного в тероризмі. Один з обвинувачених у справі про теракт, який скоєно 22 лютого 2015 року поблизу Палацу спорту в Харкові, Віктор Тетюцький на суді в четвер заявив клопотання про допуск до справи ще одного адвоката – Вадима Устінченка. Новим захисником повинна була стати людина, яка зараз також перебуває в СІЗО. За попередньою інформацією, цей захисник звинувачується відразу за кількома статтями: розбій, викрадення авто, участь у терористичній групі. суд відмовив Тетюцькому в задоволенні його клопотання, оскільки не були надані всі необхідні документи, що підтверджують те, що Устінченко готовий і має право захищати Тетюцького.

І далі – перелік за хронологією.

ПОНЕДІЛОК, 6 ЧЕРВНЯ

У Київській області знешкоджено групу сутенерів. Під час обшуку правоохоронцями виявлено та вилучено грошові кошти, речовини, схожі на наркотики, і зброю.

Українські прикордонники тепер отримуватимуть більшу заробітну платню. Контрактник отримуватиме щонайменше 7 тисяч гривень. Молодші офіцери – близько 9,5 тисячі гривень.

Голова СБУ Василь Грицак стверджує, що слідчий ізолятор служби в Києві планували підірвати за завданням Головного розвідувального управління Генштабу Росії.

Представники громадських організацій “Автомайдан”, “Народний тил” та Combat-UA запевняють, що процес переатестації працівників Міністерства внутрішніх справ перетворилася на показуху і відбувається неефективно. Пізніше керівник однієї із атестаційних комісій Іван Варченко заявив що конфлікту між громадськістю та членами атестаційних комісій у МВС немає.

Прокуратура розпочала процедуру спеціального досудового розслідування щодо особи, яка готувала вбивство голови Миколаївської облдержадміністрації Вадима Мерікова. Йдеться про Володимира Слюсаренка, якого в серпні 2014 року затримали за підозрою у підготовці замаху на голову Миколаївської ОДА. Згодом його обміняли на українських військових. За деякий час він з’явився в Донецьку і через відеоролики в інтернеті погрожував миколаївським правоохоронцям. У квітні цього року постійна комісія Миколаївської міськради виділила йому ділянку землі. І лише випадковість не дозволила затвердити це рішення на сесії.

У колонії на Хмельниччині на смерть забили 30-річного засудженого.

Військова прокуратура Центрального регіону України протягом 2016 року направила до суду 18 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях щодо дезертирства і державної зради.

Президент затвердив Стратегічний оборонний бюлетень. В Україні з’явиться військова поліція.

Генпрокурор Юрій Луценко звільнив Ігоря Цюприка з посади заступника начальника Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ. Причина – раніше правозахисник Євгенія Закревська повідомляла, що полковника міліції Ігоря Цюприка звільнили з органів МВС через те, що він не пройшов переатестацію.

Начальник ГУ Нацполіції у Донецькій області В’ячеслав Аброськін заявив, що на сайті “Стоп терор” вже зосереджено дані понад 3 тис. осіб, причетних до системи управління терористичною організацією “ДНР”.

На Рівненщині близько 10 тисяч осіб незаконно видобувають бурштин.

У Харкові патрульна поліція з гонитвою затримала викрадачів дівчини.

ВІВТОРОК, 7 ЧЕРВНЯ

Від 30 до 50% керівного складу управлінь поліції було звільнено за результатами атестації у Житомирській, Вінницькій, Черкаській, Харківській та Полтавській областях.

Міністерство закордонних справ України (МЗС) направило ноту протесту російському міністерству у зв’язку з перебуванням на території окупованого Криму голови Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко.

Національна поліція оголосила в розшук відомого бойовика “ДНР” Михайла Толстих на прізвисько Гіві.

Співробітники Служби безпеки України спільно з Нацполіцією запобігли на Закарпатті контрабанді. Під час перевірки вантажівки на стаціонарному пункті поліції у селищі Нижні Ворота у Воловецькому районі правоохоронці виявили приховані від догляду майже 1300 ящиків з цигарками. За попередніми оцінками, вартість вилучених цигарок становить понад 250 тисяч доларів.

Народний депутат від БПП Сергій Лещенко заявив що Інтерпол зняв з міжнародного розшуку близького соратника екс-президента Віктора Януковича Юрія Іванющенка. Лещенко переконаний, що президент Петро Порошенко був причетний до зняття з міжнародного розшуку Юрія Іванющенка. У відповідь Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України заявив, що здійснює активне досудове розслідування в справі бізнесмена Юрія Іванющенка в кримінальних провадженнях щодо розкрадання коштів Кіотського протоколу у 2012-2014 рр.

Засідання суду у справі екс-“беркутівців” перенесли: захворів присяжний.

Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до президента України Петра Порошенка і прем’єра Володимира Гройсмана з проханням оголосити місто Львів та села Малехів і Грибовичі зоною надзвичайної екологічної ситуації. Причина – пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова. В результаті зсуву під завалами сміття опинилися 4 людини.

Гімн України звучатиме в ефірі радіостанцій вранці і ввечері.

СБУ перевіряє факт співпраці екс-депутата Верховної Ради 1-3 скликань Володимира Марченка (Прогресивна соціалістична партія) із сайтом сепаратистів ANNA-News, зареєстрованим у невизнаній республіці Абхазія. Марченко є соратником глави ПСПУ Наталії Вітренко, відомої своїми різкими антиукраїнськими поглядами.

Голова Закарпатської ОДА, генерал-лейтенант МВС у відставці Геннадій Москаль закликає притягти до кримінальної відповідальності й засудити президента України у 2005-2010 роках Віктора Ющенка за корупційні діяння, пов’язані з коштами проекту “Дитяча лікарня майбутнього” (ДЛМ). Він надав на ознайомлення НАБУ документ про розміри “благодійних внесків” у фонд Катерини Ющенко. Найбільше – від Новинського й Ахметова.

Активісти “Правого сектору” заблокували 6 поверх Апеляційного суду міста Одеси (вулиця Гайдара 24а), де було ухвалено рішення змінити запобіжний захід бійцю Антимайдана, російському громадянину Євгена Мефьодова. Конфлікт виник через, що внаслідок розгляду апеляції на винесене раніше рішення Київського районного суду Одеси росіянина відпустили під домашній арешт. Невдовзі росіянин був заарештований за іншою статтєю.

Міністерство внутрішніх справ передало Генпрокуратурі вісім мішків архівів зі згорілого офісу Партії регіонів.

Сватівський районний суд Луганської області 6 червня почав спеціальне судове провадження за звинуваченням так званого “міністра внутрішніх справ” терористичної організації “ЛНР”. Терориста судять заочно.

СЕРЕДА, 8 ЧЕРВНЯ

На КПВВ “Зайцеве” Служба безпеки України спільно з представниками фіскальної служби затримала вантажівку з партією цигарок, що рухалася у напрямку тимчасово окупованої території.

Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрили механізм розкрадання підприємцями понад 100 мільйонів гривень державних коштів, виділених на придбання медичних препаратів для хворих на ниркову недостатність.

На Донбасі Служба безпеки України затримала двох бойовиків терористичної організації “ДНР”. Житель Красногорівки приєднався до бойовиків в червні 2014 року, воював під Іловайськом. За словами терориста, в одному з боїв він особисто убив більш як двадцять українських військових.

У Львівській області двох співробітників виправної колонії взяли під варту за систематичне вимагання. Спільними діями СБУ і прокуратури встановлено, що старший інспектор нагляду і безпеки спільно з оперуповноваженим внутрішньої безпеки однієї з виправних колоній у Львівській області систематично вимагали у засуджених або їхніх родичів гроші за можливість передачі в колонію мобільні телефони, сім-карти, зарядні пристрої тощо.

Правоохоронці затримали одного з вбивць громадського активіста, депутата Кременецької міської ради Віктора Ващенка. 26 травня двоє невідомих побили битками громадського активіста, депутата Кременецької міської ради, голову фракції “Народний контроль” Віктора Ващенка. Від отриманих травм чоловік невдовзі помер у лікарні.

Служба безпеки перевіряє можливу причетність громадського об’єднання “Український вибір”, ініціатором створення якого є колишній голова Адміністрації президента Віктор Медведчук, до сепаратистської діяльності.

На Житомирщині затримали копачів бурштину, які використовували особливу технологію. Працівники спеціальної рейдової групи виявили в лісовому масиві неподалік селища Нова Ушиця Коростенського району чотирьох чоловіків, які саме вимивали ями поблизу канав і колодязів, розритих їхніми попередниками, та виловлювали бурштин сачками.

Першому заступнику голови Миколаївської ОДА Миколі Романчуку обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою терміном на 60 діб з правом внесення застави в розмірі 5 мільйонів 512 тисяч гривень.

СБУ оприлюднила фрагменти розмов громадянина Франції, якого підозрюють у підготовці терактів під час Євро-2016. Французькі слідчі вважають, що француз, затриманий в Україні, є радше контрабандистом зброї, аніж терористом. Водночас голова Служби безпеки України Василь Грицак не має жодних сумнівів, що заарештований 21 травня громадянин Франції належав до радикальної правої організації, яка планувала напади під час чемпіонату Європи з футболу.

Національна поліція України затримала депутата Львівської облради від фракції “Самопоміч” Андрія Прокопіва за отримання хабара розміром в 6 тисяч гривень.

Кабмін спростив порядок обліку переселенців з окупованих територій й нарахування їм соцвиплат.

ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ

608 кримінальних проваджень за фактами правопорушень з боку поліцейських відкрито в першій половині 2016 року.

У Запоріжжі викрили студентів-медиків, які “варили” метамфетамін на мільйони. Діяльність злочинної групи, що виготовляла та збувала метамфетамін, викрила у Запоріжжі Служба безпеки України (СБУ) спільно з поліцією та прокуратурою.

Голова Закарпатської обласної держадміністрації Геннадій Москаль доручив відсторонити від посад із подальшим звільненням усю митну зміну, працівника якої затримали на хабарі на українсько-румунському кордоні.

На кордоні з Бєларуссю громадянин Російської Федерації, який є уродженцем Дагестану, попросив статус біженця в Україні через релігійні переслідування в Росії.

У міській раді Львова почалося безладдя, викликане протестами проти дій місцевої влади та вимогами відставки мера Садового. Низка протестувальників увірвалися в сесійну залу та захопили трибуну.

На Центральному залізничному вокзалі співробітники поліції уночі проти четверга, 9 червня, виявили вантаж із літературою російського виробництва. Мета її ввезення на територію столиці встановлюється. Серед багажу поліція також виявила 11 картонних коробок із речовиною рослинного походження. Попередньо встановлено, що ця речовина – “насвай” (нікотиновмісний продукт, викликає психологічну залежність). Загальна вага вилученої речовини становить близько 100 кілограмів.

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення винесла попередження телеканалу “Гамма” за виступи колишнього депутата Верховної Ради та лідера забороненої КПУ Петра Симоненка, що містять мову ворожнечі і ненависті.

Апеляційний суд Києва скасував арешт і заставу в 5 мільйонів гривень для підозрюваного у хабарництві мера Вишгорода Київської області Олексія Момота. 14 квітня співробітники СБУ і прокуратури Київської області затримали мера Вишгорода, який вимагав хабара на 1 млн євро. Також були затримані його соратники.

Колегія Святошинського райсуду Києва продовжила до 7 серпня термін тримання під вартою п’яти колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут” підозрюваних у вбивстві активістів Майдану.

Міжнародному аеропорту “Київ” (Жуляни) присвоїли ім’я відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського.

П’ЯТНИЦЯ, 10 ЧЕРВНЯ

Українські хакери зламали корпоративний сайт російського державного “Першого каналу”.

Голова одеської митниці Юлія Марушевська звільнила свого підлеглого, який отримав хабар від підприємця капустою й апельсинами.

Спецслужби України виявили та ліквідували канал незаконного переміщення сильнодіючих наркотиків з Нідерландів до України. На українсько-польській ділянці державного кордону було затримано жінку при спробі ввезти кокаїн та амфетамін. Під час подальшої перевірки у вказаної громадянки в місті Києві вилучено близько 350 пігулок психотропної речовини “екстазі”, які були замінені імітаційними засобами (таблетки Темпалгін). Затримано 5 осіб.

Київський районний суд Харкова засудив “козака”, який протягом 2014-2015 років входив до так званої “народної міліції ЛНР”, до двох років позбавлення волі.

Конституційний Cуд України визнав невідповідним Основному закону країни одне з положень закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, в якій передбачено припинення виплати допомоги при народженні дитини “в разі виникнення інших обставин”.

Адвокат російського ГРУшника Євгена Єрофеєва Оксана Соколовська в судовому порядку вимагає, аби президент України Петро Порошенко спростував деякі свої слова, озвучені 3 червня на прес-конференції в Києві. Також адвокат вимагає аналогічного спростування зі сторони головного військового прокурора Анатолія Матіоса і, крім того, компенсації моральної шкоди в розмірі 100 тисяч гривень.

Президент України Петро Порошенко звільнив Олександра Речкалова та Михайла Сердюка з посад членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), відповідно до закону “Про очищення влади”.

38-річного харків’янина засуджено до 6 років в’язниці за побиття активіста Революції Гідності. Побитий проросійськими сепаратистами в Харкові викладач ХАІ Володимир Силевич опинився у важкому стані в реанімації.

СУБОТА, 11 ЧЕРВНЯ

Правоохоронці затримали одного з організаторів злочинної схеми з розкрадання скрапленого газу, що діяла в часи правління екс-президента Віктора Януковича, колишнього заступника міністра економіки та екс-голову аукціонного комітету з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу Олександра Сухомлина.

У Львові співробітники Служби безпеки України викрили факти незаконних виплат внутрішньо переміщеним особам з районів проведення антитерористичної операції. Під час оформлення документів на соцвиплати шахраї подавали неправдиву інформацію про наявність підстав для відшкодування витрат на проживання, у тому числі й на оплату житлово-комунальних послуг.

Самовільний видобуток корисних копалин викрила Служба безпеки України поблизу села Настасів на Тернопільщині. Правоохоронці затримали групу працівників місцевого підприємства безпосередньо під час видобутку каменю в імпровізованому котловані.

НЕДІЛЯ, 12 ЧЕРВНЯ

Активісти “Правого сектору” та інших проукраїнських громадських організацій Одеси зірвали проведення урочистостей з нагоди Дня Росії у місцевому генеральному консульстві РФ. Громадські активісти до початку заходу прибули під стіни консульства РФ, після чого вони заблокували периметр території відомства з метою “недопущення антиукраїнських елементів”. Окрім деяких одеситів, які співробітничають з РФ, до консульства також не потрапили дипломати.

Під час Маршу рівності у Києві затримали 57 людей, які поводилися “агресивно”.

Проукраїнські сили Харкова принесли під російське консульство труну з опудалом чинного президента Російської Федерації Володимира Путіна й влаштували символічний “похорон”. Громадські активісти таким чином відзначають День Росії.

Служба безпеки України затримала хірурга одного з територіальних медичних об’єднань Вінниччини за вимагання 1300 доларів з демобілізованого учасника АТО.

На Чернігівщині Служба безпеки України спільно з прокуратурою затримала групу ділків, які незаконно добували грунт на самовільно зайнятих земельних ділянках лісового фонду. Для цього вони використовували неофіційно найнятих працівників та вантажівки. Вартість реалізації пісчано-грунтової суміші становила 800 грн за машину.

Автор