Світ 12 червня. Результати дня:

Стрілянина в Орландо, історична зустріч у М’янмі, сутички у Франції, сирійський бліцкриг довкола Пальміри, операція в Іраку, заява СДС та багато іншого.

Америка:

– У США в місті Орландо у штаті Флорида чоловік відкрив стрілянину у місцевому гей-клубі. 50 людей загинули та 53 зазнали поранень. Самого зловмисника застрелила поліція. Його ідентифікували як американця афганського походження Омара Матіна – співробітника однієї з найбільших у світі приватних охоронних компаній «G4S». Поліція з’ясовує, чи був цей напад пов’язаний із «Ісламською державо». Є інформація, що Матін був психічно неврівноважений та перебував під підозрою ФБР з 2013 року. Під час нападу він був озброєний штурмовою гвинтівкою, пістолетом та вибухівкою. Напад в Орландо став найбільш масовим збройним нападом в громадських місцях за всю історію США.

– У Мексиці поліція затримала голову профспілки вчителів за підозрою в організації масових заворушень. Правозахисники розкритикували арешт та заявили, що це загальмує реформу освіти.

Азія:

– Австралія запросила в міжнародної спільноти майже 1 млрд. доларів на допомогу для збереження Великого бар’єрного рифу.

– Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу провів офіційну зустріч зі своєю колегою з М’янми Аун Сан Су Чжі.

– Канцлер ФРН Ангела Меркель здійснила офіційний візит до Китаю, де зустрілася із лідером КНР Сі Цзіньпінем. Сторони обговорили посилення двосторонньої торгової співпраці.

Європа:

– У Марселі французька поліція затримала двох росіян за організацію масових сутичок із англійськими вболівальниками. Прокуратура відкрила проти них кримінальне провадження. Водночас, міністр внутрішніх справ Франції закликав заборонити продаж та вживання алкоголю на час проведення «Євро-2016».

– УЄФА пригрозила дискваліфікувати збірні Англії та Росії, якщо їх фанати продовжать влаштовувати сутички на вулицях Парижа та Марселя.

– Польща перемогла Північну Ірландію на матчі «Євро-2016» із рахунком 1:0. Із аналогічним результатом Хорватія отримала перемогу над Туреччиною. А між тим, чинний чемпіон світу з футболу – збірна Німеччини – обіграла Україну із рахунком 2:0.

– На українсько-польському кордоні затриманий колишній топ-менеджер компанії «СЄПЕК» олігарха Сергія Курченка – Андрій Кошель.

– Співзасновник корпорації «Google» Ларрі Пейдж придбав дві компанії, які займаються розробкою літаючих автомобілів.

Близький Схід:

– У центрі Лівану в Бейруті пролунав вибух в одному із провідних банків країни. Про жертви серед населення не повідомляють.

– Керівництво «Сирійських Демократичних Сил» (СДС) – коаліції курдських та арабських загонів самооборони, яких підтримують США, оголосили про нейтралітет у стосунках із сирійськими військами. Обидві сторони зобов’язалися не нападати одна на одну та зосередитися на боротьбі з «Ісламською державою» та іншими ісламістами. Водночас, прес-секретар СДС Талал Сілу повідомив, що вони не координуватимуть свої дії спільно із силами Асада.

– У Сирії армійські підрозділи 60-ї військової бригади та 11-ї танкової дивізії звільнили від терористів «Ісламської держави» стратегічний аеропорт «Т3» біля нафтогазових родовищ Арак та Аль-Шаер на сході провінції Хомс. Також сирійська армія відкрила коридор до стратегічного містечка Аль-Сукна, яке є центром всіх нафтових родовищ, підконтрольних бойовикам. Понад 20 терористів були знищені під час операції.

– Сирійські війська відбили в бойовиків «Ісламської держави» нафтове родовище «Аль-Сфайе» на заході провінції Ракка. Зараз вони просуваються до перехрестя Расафах, яке вікдриє їм шлях до захоплення авіабази «Табка». Падіння цього аеропорту повністю оголить західний фланг гарнізону бойовиків у місті Ракка.

Автор