Про деякі аспекти приватизації

Дмитро Вовнянко

Топ-100 державних підприємств України за 9 місяців 2016 року показали прибуток 40 мільярдів грн. Рік тому відповідний показник становив 2 мільярди. В авангарді – паливно-енергетичний комплекс і транспортна галузь.

При тому, що ніякої значної хвилі девальвації не було попри всі групові молебні зраднюків.

Крім радості від того, що те що колись було абсолютно збитковим, нині стало приносити прибуток, маю зауважити ще одну обставину. У нас якось звикли до твердження що приватне – обов’язково прибуткове і ефективне, а державне – це чорна яма в яку скільки не кидай – все зжере. Практика ж показує, що справа не у формі власності – справа у менеджменті, який керує конкретними підприємствами. Справа у керівництві уряду, яке ставить тих менеджерів. Справа – у політичній команді, яка призначає тих менеджерів.

Ми вже маємо приклад “Привата”. Наскільки збитковим він був до націоналізації? І які показники прибутковості показує зараз? В чиїх руках він ефективніший, в приватних чи в державних?

Відчуваєте різницю?

За всіма рейтингами ми зараз маємо трьох фаворитів політичних перегонів – ПР, Батьківщину і БПП. Остання при владі. А яких менеджерів призначали риги і Юлькавщина – ми вже бачили.

Нагадати?

“Приватизувати все крім совісті” – я сам палкий прибічник цього твердження, і лишаюся ним ще й досі. Але. Я вважаю, що треба бути реалістом і виходити не з декларацій, а з наявних обставин.

Може уряд нині виставити ці державні підприємства на приватизацію? Та залюбки! Ви готові, що їх приватизують Ахмєтов і Коломойский? Ви готові, що їх приватизують компанії російські, або пов’язані з Росією на Заході? Ви готові, що нові європейські господарі приватизованих українських компаній швидко покладуть їх на бетон пузиком – аби не створювали конкуренції компаніям з їхньої батьківщини (а я знаю чимало таких прикладів)?

А до якої міри приватизувати? Віддати в приватні руки “Антонов”? Танкове виробництво у Харкові? “Укрзалізницю”?

Хто здатен нині їх приватизувати?

Може за існуючих реалій цим підприємствам краще бути державними, а нам думати хто забезпечити їм кращій менеджмент? До кращих часів.

Автор