Чому треба спілкуватися з Білоруссю

Дмитро Вовнянко

З Білоруссю треба спілкуватися. З Білоруссю не можна НЕ спілкуватися.

Білорусь – це така країна, з якою ми були одною державою багото сотень років навіть без Москви – в Давній Русі, у Великому князівстві Литовському й Руському та в Речі Посполитій. З білоруською мовою у української – найбільше спільного лексикону. Білорусь – це наш північний рубіж і шлях на Балтію і Скандинавію (а країни Балтії і Швеція – наші вірні друзі).

Білорусь потенційно – необхідний нам союзник.

Треба розуміти, чим більше слабшатиме на Білорусь вплив Москви (а він уже – таке собі) тим більше зусиль аби впливати на Білорусь докладатимуть Польща і Литва. І вже повірте, вони і зустрічатимуться з Лукашенком, і ручкатимуться з Лукашенком, і кваситимуть з Лукашенком, і в дупу посилатимуть своїх борцунів, причому всіх і зразу.

Заяву голови польського МЗС про УПА пригадуєте? Вплив Польщі – не завжди на користь Україні. Тому ми впливати на Білорусь мусимо мінімум – не менше.

І керуватися ми мусимо не іллюзіями, а реальністю. Майдану в Білорусі нема не тому, що Лука давить білорусів поліцією, а тому що пересічних білорусів цілком влаштовує Лукашенко.

Проведіть там вибори при рівних можливостях, як ви гадаєте, кого оберуть білоруси – Лукашенко, чи когось іншого? Ви з живими білоруськими опозиціонерами колись спілкувалися? Гайда покличте їх пожити в умовах нашого бізнесу у Кропивницькому, або в Житомирі. Як швидко їм захочеться під Луку назад?

Білорусь обов’язково піде шляхом демократії. Але станеться це в першу чергу з причин економічних, коли зникнуть російські економічні преференції і Мінськ опиниться зі світом сам на сам. Коли з’ясується, що постсовкова економічна модель – задоволення аж надто дороге.

Головним опозиціонером тоді стане… ні не нинішні їхні непримиренні. Ним стане хтось з нинішнього оточення Луки. От побачите.

Коли це станеться – Україна мусить мати в Білорусі міцні позиції. Залізобетонні!

Тому з Білоруссю треба спілкуватися.

А наші борцуни?… Та стануть владою – побіжать спілкуватися з Лукою аж гаї гудітимуть. БабЮля – вже навіть досвід має, як вчорашня палка революціонерка ручкається з останнім диктатором. І не тільки з ним.

Автор