Економ-тиждень. 5-11 липня

Дмитро Вовнянко

Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.


АКТИВ Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК) перерахувала до бюджету України 321,848 млн гривень дивідендів за 2016 рік, що є найбільшою сумою відрахувань такого виду обов’язкового платежу до держбюджету за час роботи компанії на ринку.

ПАСИВ Введення мінімальних роздрібних цін на тютюнові вироби в Україні має всі ознаки класичної картельної змови, підтримуваної владою – Тарас Загородній.

АКТИВ Чистий прибуток “Укрзалізниці” за I півріччя 2017 року збільшився порівняно з аналогічним періодом 2016 року, на 3,9 млрд гривень.

ПАСИВ Показники загальної інфляції в червні 2017 прискорилися до 15%, порівняно з попереднім роком.

АКТИВ Після 17% падіння в 2014-2015 роках, в 2016-му зростання ВВП склало 2,3%. Обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну у минулому році склав 4,41 млрд доларів.

ПАСИВ Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України (ГПУ) за сприяння Служби безпеки України (СБУ) провели обшуки в пприміщенні ВАТ “Укргазвидобування”. Слідчі шукали на підприємстві оригінали документів про укладені договори.

АКТИВ Україна посіла 64 місце за рівнем життя серед 128 країн світу за результатами глобального дослідження “Індекс соціального розвитку”. Відповідне дослідження провела американська неурядова організація Social Progress Imperative. Найвищі бали Україна отримала за показниками “харчування і базове медичне обслуговування” (98,47 з 100) і “доступ до базової освіти” (97,52).

ПАСИВ Ірландська авіакомпанія-лоукостер Ryanair скасувала запланований вихід на український ринок.

АКТИВ З початку 2017 Національний банк здійснив під час аукціонів чисту купівлю іноземної валюти на суму майже 1,4 млрд доларів. Куплена валюта пішла на поповнення міжнародних резервів, обсяг яких станом на 1 липня 2017 року досяг майже 18 млрд доларів.

ПАСИВ Одеський Припортовий завод вирішив зупинити виробництво аміаку і карбаміду через падіння ціни на світових ринках.

АКТИВ Кабінет міністрів України не має наміру продовжувати термін дії надзвичайних заходів на ринку електричної енергії. Надзвичайні заходи в енергетиці вступили в дію через блокаду поставок товарів з зони АТО, зокрема, вугілля антрацитової групи.

ПАСИВ “Укрзалізниця” заявляє про блокування тендеру по закупівлі 6 дизельних поїздів для регіональних пасажирських перевезень на суму 1,62 млрд гривень. Тендер блокують компанії, які не є виробниками продукції залізничного призначення.

АКТИВ За перше півріччя 2017 року надходження власних доходів загального фонду місцевих бюджетів України зросли на 22 млрд гривень. Це + 34% порівняно з аналогічним періодом минулого року, і склали 87 млрд гривень.

АКТИВ Саудівська Аравія скасувала тимчасову заборону на імпорт української продукції птахівництва в країну.

АКТИВ В 2016/17 маркетинговому році було експортировано 44,4 млн т, що майже на 5 млн т більше попереднього показника в 38,8 млн т.

АКТИВ В Україні виставлені на продаж два російські танкери. За борги.

АКТИВ Завдяки зоні вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Євросоюзом рівень торгівлі у першому кварталі 2017 року підвищився на 30%.

АКТИВ Національний банк України став учасником Базельської консультативної групи (Basel Consultative Group – BCG), створеної при Базельському комітеті з банківського нагляду (Basel Committee for Banking Supervision – BCBS).

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Автор