Про боєприпасо-заводну зраду

Дмитро Вовнянко

“Ганьба! На четвертому році війни вони роздуплилися, що країні потрібне виробництво боєприпасів!” – волають всепропадли по всій мережі. Справді хіба не зрада? А давайте розберемося.

Спершу – історія. Ви знаєте, чому основна протитанкова гармата в СССР в 1941 р. мала нестандартний для совка калібр – 45 мм? А тому що на складах було до свиней французьких 45-мм снарядів часів Першої світової війни. Знаєте, чому Вермахт на початку війни мав купу артилерії калібром 100 мм? Бо з Першої світової лишилося до чорта стволів. Чому Черчіль під кінець Громадянської війни віддавав британські боєприпаси і червоним і білим, фактично за копійки? А бо інакше Британії ті боєприпаси довелося б УТИЛІЗУВАТИ, а це в рази дорожче.

Завод для боєприпасів – це виробництво, продукція якого або зразу вистрілюється, або десятиріччями лежить на складах – третього не дано. Чим менше лежить – тим краще.

Розмови про будівництво заводу боєприпасів тривають з початку війни. Але чи були вони потрібні нам тоді? Відповідь – як зайцю стоп-сигнал. На початку війни проблема в нас була не з БК, а з його утилізацією. Згадайте вибухи на складах до війни.

З початком війни БК пішов в частини. Але за півтора роки експерти заволали, що склади майже розстріляні і треба завод для боєприпасів.

Треба? Звісно. За умови, що поруч нема джерела БК набагато дешевшого. Наприклад – потрібних нам боєприпасів, які його власник мусить утилізувати і тому готовий віддати за ті самі копійки, що й Черчіль Денікіну. А було таке джерело?

Взагалі-то, так. На складах Польщі і Румунії було чимало ще радянських БК часів Варшавського договору. А країни ті переходять на стандарти НАТО і аби позбутися старих БК, явно готові були віддати їх по ціні….

Брали наші там БК чи ні? Не знаю. А якби знав – не сказав би. Але знаю інше, якщо брали – потреба в заводі виникнути мусить тоді, коли БК будуть вибрані і там – наприклад через те, що в нас Генштаб створює значний запас БК для якоїсь значної військової операції. Такої, як звільнення Донбасу від окупантів, наприклад.

Чи не тому заява про створення заводу виникла як раз після початку роботи над законопроектом про зміну статусу окупованих земель?

Зрада? Жахлива зрада! От були б владою борцуни і ФБ-комбати – вони б завод відгрохали б ще влітку 14-го. І всі склади забили б – на горе нащадкам. І бюджетні кошти на те попиля…. освоїли б. І чесні журналісти про те написали б – а потім зняли б ті матеріали за гідну ціну.

Якби не злочинна влада!

Автор