Новини науки. 1-7 липня

Віктор Шабанов

Доброї суботи, шановні поціновувачі науки!

Велика проблема формування стрічки наукових новин – підтвердження їх надійності. Адже, як і в політиці, в науці дуже багато фейків і «сенсацій». Саме тому, відсьогодні ми намагатимемось давати посилання не лише на україномовні та російськомовні ресурси, але й дублюватимемо посилання на першоджерела.

Отже, сьогодні новин дещо менше, але за їх якість можна поручитися.

Приємних вихідних!

Астрономія

Відповідно до нових досліджень, імовірність існування життя на Марсі стала ще меншою

Perchlorates on Mars enhance the bacteriocidal effects of UV light

Поки точаться суперечки навколо можливостей існування життя на Марсі, вчені продовжують досліджувати цю тему без емоцій. У даному випадку працює метод «від противного». Поки що вченим більш успішно вдається довести, що фізичні та хімічні умови унеможливлюють життя на Червоній планеті. Виявилось, що марсіанський ґрунт найвірогідніше є токсичним для бактерій і більш розвинених форм життя. Отже, романтикам поки що треба буде почекати.

Спирт, який знайдено в гейзерах Енцеладу, має абіогенне походження

Surprise methanol detection points to an evolving story of Enceladus’s plumes

Ще одна невтішна новина для прихильників позаземного життя. Вченим вдалося довести, що спиртові групи, які було виявлено під час дослідження гейзерів супутника Сатурну мають абіогенне походження. Думаю, що ця новина навряд чи цитуватиметься багатьма агенціями, адже вона не така сенсаційна.

• NASA почало відеотрансляцію з телескопу Hubble на YouTube

Тут взагалі без коментарів – дивіться відео і насолоджуйтесь величчю Всесвіту.

Фізика

Сьогодні прихильникам фізики слід буде набратися терпіння. Адже щонайменше дві новини сягають глибин теоретичної фізики і потребують певного зосередження під час читання.

Протони виявились легшими, ніж вважали вчені

High-precision measurement of the proton’s atomic mass

Нові надточні виміри маси протона показали, що ця елементарна частинка важить помітно менше, ніж раніше вважали вчені. З одного боку, ця новина доводить, що сучасна наука озброїлась надточними методами вимірювання елементарних часток. З іншого боку, виявлені факти, можливо, внесуть корективи в окремі фізичні теорії: від походження Всесвіту, до прикладного застосування фізичних знань.

У рідких кристалах виявлено кавітацію

Hydrodynamic cavitation in Stokes flow of anisotropic fluids

Кавітація – утворення бульбашок газу – достатньо детально досліджена в рідкому середовищі. Кожен із нас стикається з кавітацією щоденно, заварюючи каву або готуючи їжу. У цій новині описується відкриття і дослідження кавітації в такому екзотичному середовищі, як рідкі кристали. Цікавий і, на мою думку, дуже перспективний для подальшого розвитку технологій факт.

Вчені дослідили вплив квантового ефекту Зенона на кота Шредингера

Shaking Schrödinger’s cat: сhecking on the hypothetical cat can either speed or delay its demise. So can shaking the box

Цікавезний огляд відомої та дуже актуальної проблеми фізики – проблеми «спостерігача». Дуже коротко і стисло: факт спостереження за фізичними явищами впливає на самі фізичні явища. В даному огляді наведені експериментальні факти того, що «чистоти» фізичного експерименту поки що не можна досягнути, а феномен «спостерігача» навпаки підтверджується. З цього є і приємні висновки – ми можемо впливати на дійсність, коригуючи свої думки і спрямовуючи на те, що бажаємо бачити, чи отримати. Але про це ми поговоримо вже іншим разом.

Фізики зробили важливий прорив у розумінні «Демона Максвелла»

Observing a quantum Maxwell demon at work

Не менш цікава та неоднозначна галузь фізики, яка досліджує термодинамічні процеси. Завдяки сучасним технологіям і можливостям моделювання, вченим вдалося дослідити «поведінку» Демона Максвела у мікрохвильовому резонаторі, який отримує енергію від над провідникового куба. Подробиці почитаєте, а висновок оптимістичний: основні квантові парадигми залишились непохитними.

Біологія

Знайдено метод вивчення біологічних молекул без дослідів над тваринами

Affimer proteins are versatile and renewable affinity reagents

Все ж таки захисники прав тварин поступово роблять свою справу! Постійні і наполегливі виступи проти дослідів на тваринах спонукали вчених шукати нові шляхи вивчення біологічних процесів. Представлене дослідження дає змогу цілком відмовитись від використання тварин для вивчення дії антитіл та інших видів білкових молекул.

Знайдено проміжну ланку в еволюції китів

The Origin of Filter Feeding in Whales

Завдяки аналізу окаменілостей прадавніх китів вдалося виявити, яким чином із групи зубатих китів виокремилась група вусатих китів. Ще одне підтвердження загальних принципів еволюційного вчення.

Великому бар’єрному рифу вже не загрожує знищення – ЮНЕСКО

Great Barrier Reef not ‘out of the woods’

Дуже приємна новина екологічної тематики. У середині – наприкінці 90-х років ХХ сторіччя проблема Великого Бар’єрного рифу поставала як одна з найболючіших і найскладніших для вирішення. З радістю повідомляю, що цю проблему вдалося вирішити позитивно. Але не розслабляємось, адже океанічні системи такі вразливі.

Оприлюднено найдетальніше зображення мозку людини

Особливість цього дослідження полягає в тому, що вдалося створити віртуальну об’ємну картину максимально можливої кількості зав’язків між нейронами мозку і основних напрямів руху нервових сигналів. Ця модель дозволить моделювати окремі експерименти у віртуальному часі, а вже згодом вдаватися до класичних хірургічних методів.

Технології

NASA підгледіла у гекона принцип для новітніх космічних технологій

NASA looked to gecko feet for its latest space innovation

Гекони давно стали  «постачальниками» багатьох технологічних ідей сучасності. У цьому повідомленні ви ознайомитесь із космічним застосуванням особливостей будови тіла геконів.

Різне

Homo sapiens породичалися з неандертальцями задовго до основної міграції з Африки – аналіз ДНК

Deeply divergent archaic mitochondrial genome provides lower time boundary for African gene flow into Neanderthals

Ця новина стоїть на межі антропології, археології та біології. Те, що Homo sapiens сформувався саме в Африці, вже давно не викликає сумнівів. Але протягом багатьох років були питання щодо еволюційної спорідненості та ступеню незалежного розвитку Homo sapiens з іншими гілками гомінід. Дане дослідження, спираючись на вивчення особливостей мітохондріальної ДНК, доводить гіпотезу про те, що міграція Homo sapiens на територію сучасної Європи відбувалась кількома хвилями і почалася значно раніше, ніж вважали антропологи. Крім того, вдалося висунути ймовірну гіпотезу процесу заселення гомінідами території Сибіру.

Автор