Світ 20 червня. Результати дня

Iliya Kousa

Мирна угода у Центральноафриканській республіці, теракт у Сомалі, дивовижна знахідка в Аргентині, завершення кар’єри американського актора, скандал в Японії, переговори Британія-ЄС, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Представники збройних угруповань в Центральноафриканській республіці підписали угоду про перемир’я під час мирних переговорів у Римі в Італії. Перемови відбулися між центральним урядом ЦАР та 14 антиурядовими угрупованнями, які беруть участь в конфлікті. Посередниками на переговорах стали представники римської католицької організації «Сан-Егідіо». Чимало оглядачів вважають, що перемир’я може стати першим кроком до завершення конфлікту, який забрав тисячі життів та призвів до появи півмільйона біженців. Війна у ЦАР розпочалася у 2013 році, коли мусульманські бойовики здійснили державний переворот та усунули від влади християнського президента Франсуа Бозізе. Через це в країні спалахнула війна між християнами та мусульманами.

– Щонайменше 15 осіб загинули внаслідок теракту в Сомалі. Смертник підірвав себе у молоковозі в центрі столиці Могадішо. Відповідальність за вибух взяла на себе терористична організація «Аш-Шабаб», пов’язана з «Аль-Каїдою».

– 126 біженців затонули у Середземному морі біля берегів Лівії після того, як контрабандисти вкрали двигун від їхнього човна. Про це повідомили в ООН. Частину людей врятувала берегова охорона.

Америка:

– В Аргентині в Буенос-Айресі в покинутому будинку виявили таємну кімнату з цілою колекцією нацистських артефактів. Вони належали високопоставленим офіцерам нацистської Німеччини, деякі з яких були наближеними до Адольфа Гітлера. Загалом, у кімнаті знайшли 75 предметів – ножі, бюст Гітлера, герб Третього Рейху, медичний набір, пістолет тощо. Поліція намагається з’ясувати яким чином ці артефакти потрапили до Аргентини. Кому належала ця колекція – не розголошують. Після завершення Другої Світової війни чимало високопоставлених офіцерів з «СС» та «Вермахту» втекли з Німеччини та отримали притулок в країнах Південної Америки.

– Американський актор Деніел Дей-Льюїс оголосив про завершення своєї кар’єри в кіно. Причини для такого рішення він не назвав та подякував усім своїм друзям та колегам за підтримку. Льюїсу зараз 60 років. Свою першу роль він зіграв у 1971 році. За свою кар’єру він тричі отримував «Оскар» – за фільми «Моя ліва нога» (1989), «Нафта» (2007) та «Лінкольн» (2012). Серед інших відомих його робіт – фільми «Останній з могікан» (1992), «Боксер» (1997) та «Банди Нью-Йорка» (2002). У 2013 році він став одним зі 100 найвпливовіших людей планети за версією журналу «Time».

– Президент України Петро Порошенко прибув з робочим візитом до США, де провів зустріч із віце-президентом Майклом Пенсом та президентом Дональдом Трампом. Серед основних тем переговорів – ситуація на сході України, анексія Криму, енергетика та торгівля.

Азія:

– Міністерство освіти Японії визнало, що має документ, який свідчить про те, що прем’єр-міністр країни Сіндзо Абе покривав комерційний проект свого друга. Таким чином, всі дізналися про наявність 14 з 19 документів, про які заявляла японська опозиція, та які компрометують прем’єра. Скандал навколо цієї історії в Японії триває вже кілька тижнів. Сам Абе всі звинувачення спростовує.

– На Філіппінах на острові Мінданао група терористів «Ісламської держави» увірвалася до школи поблизу міста Мараві та захопила заручників. Поліція та армія оточила будівлю.

Європа:

– У Брюсселі в Бельгії завершився перший раунд переговорів про вихід Британії зі складу ЄС. Вони завершилися першою «перемогою» Євросоюзу. Велика Британія погодилася, що спершу обговорить питання виходу Лондона з ЄС, а вже потім – питання майбутньої співпраці. Раніше, британський уряд прагнув зв’язати угоду про вихід з ЄС з основами майбутньої співпраці з Союзом. У Брюсселі були проти укладення такого пакету угод. Вони вважають, що спершу Британія має завершити всі процедури по виходу та виплатити компенсацію, а вже потому розглянуть можливість співпраці з Лондоном як з окремою державою.

– Іспанська прокуратура висунула підозру в ухиленні від сплати податків головному тренеру футбольної команди «Manchester United» Жозе Моурінью. Слідчі вважають, що у 2011-2012 роках він не заплатив податків на суму в 3,6 млн. доларів. Раніше, ця ж прокуратура висунула такі ж звинувачення футболісту команди «Real Madrid» Кріштіану Роналду.

– У Португалії в центральних регіонах країни, де вирує лісова пожежа, розбився пожежний літак. Аварія сталася над районом Педроган-Гранді. Інформації про постраждалих поки що немає. Масштабна лісова пожежа в цій країні вирує вже кілька днів поспіль. Її жертвами стали 64 людини. 13 селищ були знищені. Понад тисяча пожежників намагаються локалізувати займання.

– У Брюсселі військові застрелили ймовірного смертника, який намагався підірвати себе на центральному вокзалі. За даними ЗМІ, чоловік, крикнувши «Аллах Акбар», підірвав вибухівку, через що сталася пожежа. Зараз ситуація під контролем.

Близький Схід:

– Сили Міжнародної антитерористичної коаліції на чолі зі США збили над Сирією сирійський бойовий безпілотник іранського виробництва. Вони заявили, що він загрожував позиціям «партнерів коаліції». Мова йде про антиурядові угруповання, яких підтримують Йорданія та США на південному сході Сирії біля кордону з Іраком. Сам інцидент стався поблизу прикордонного переходу «Ат-Танф», де американці розгорнули свою базу.

– Один з лідерів терористів «Ісламської держави», так званий «великий муфтій» бойовиків Туркі Аль-Біналі був убитий внаслідок авіаудару сил коаліції у місті Аль-Маядін в провінції Дейр-аз-Зор на сході Сирії.

– Іракська армія взяла під контроль останній з п’яти мостів через річку Тигр у західному Мосулі. Також урядовим військам вдалося вибити терористів «Ісламської держави» з історичної фортеці Аль-Баштабійя у Старому місті та з в’язниці «Аль-Ахдас». З півдня загони Федеральної поліції просуваються убік соборної мечеті «Ан-Нурі», яка є штабом терористів у Мосулі.

– Сирійська армія розбила підтримувані США та Йорданією сили антиурядових угруповань на південному сході провінції Дамаск та взяла під контроль регіон Бір Аль-Кассаб та дві стратегічні висоти. Наступальна операція урядових сил у цьому районі є частиною широкомасштабної операції під назвою «Великий Світанок», метою якої є звільнення Східної Сирії та закриття іракського кордону.

– Щонайменше 25 бойовиків антиурядових про-турецьких угруповань були вбиті в результаті теракту на півночі Сирії в окупованому Туреччиною місті Аль-Баб. Смертник підірвав себе в штаб-квартирі угруповання «Бригади Султана Мурада». Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».


На фото: лідер антиурядового угруповання «Демократичний фронт ЦАР» Абдуллає Міскіне (ліворуч) та представник угруповання «Союз центристів» Жан-Рок Собі (праворуч) на переговорах у Римі

Автор