Світ 17 червня. Результати дня

Iliya Kousa

Мирний процес у Колумбії, археологічне відкриття в Ефіопії, історична угода в США, розворот американської політики щодо Куби, бої на півдні Філіппін, трагедія у Лондоні, битва за нафту в Сирії та багато іншого.

Африка:

– На сході Ефіопії група археологів виявила стародавнє місто Харла, збудоване у X столітті до н.е. Це місто вважали «містом гігантів», якщо вірити місцевій легенді. Тут вчені знайшли мечеть XII століття. Харла була центром регіональної торгівлі. За словами археологів, відкриття міста дасть можливість дізнатися більше про торгівлю тих часів в Африці.

– Кримінальний суд Каїра в Єгипті рекомендував засудити до страти 30 підозрюваних в організації вбивства генерального прокурора країни Хішама Бараката в 2015 році. Судді постановили, що всі 30 підсудних винні у причетності до організації замаху. Остаточне рішення про смертну кару має винести верховний муфтій Єгипту Шаукі Аллям. Такі вироки завжди вимагають затвердження з боку релігійних органів Єгипту. Фінальний вердикт у цій справі оголосять 22 липня. Хішам Баракат був убитий внаслідок підриву свого автомобіля в Каїрі 2 роки тому. Разом із ним загинули його охоронці. Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання «Народне визволення Гізи». Тоді ж поліція затримала перших підозрюваних – всі вони виявилися членами ісламістського руху «Брати-мусульмани». Баракат відомий тим, що відправив у в’язницю та на смерть тисячі ісламістів різних політичних рухів та антиурядових угруповань.

– Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» розкритикувала армію Нігерії за те, що військовий суд країни вирішив закрити кримінальну справу проти низки офіцерів за скоєння воєнних злочинів на північному сході країни під час антитерористичних операцій. Мова йде про зґвалтування, позасудові вбивства та використання дітей для ведення воєнних дій. За підрахунками організації, військові Нігерії причетні до загибелі близько 8 тисяч цивільних, починаючи з 2009 року.

Америка:

– Американська компанія «Amazon» оголосила, що купила мережу супермаркетів «Whole Foods» за 13,7 млрд. доларів у США. Таким чином, за кожну акцію компанія заплатила 42 долари. Угоду про продаж супермаркетів підпишуть до кінця 2017 року. Компанія не планує радикальних змін в роботі магазинів, а генеральним директором «Whole Foods» лишиться Джон Макі. Цей контракт стане найбільшою в історії угодою між онлайн та офлайн-ритейлерами. Мережа «Whole Foods» була заснована у 1978 році та має 460 супермаркетів у США, Канаді та Великій Британії. Там працюють 87 тисяч працівників. За результатами фінансового року, продажі компанії склали 16 млрд. доларів. Останнім часом, компанія перебувала під тиском з боку інвесторів через низькі рівні продажів.

– Президент США Дональд Трамп оголосив про скасування частини рішень екс-президента Барака Обами щодо нормалізації відносин із Кубою. Зокрема, Трамп заявив, що ніколи не скасовує санкції проти Гавани, поки вони не звільнять всіх політв’язнів та не змінять своєї політики. Також він скасував частину рішень Обами у сфері бізнесу, які були спрямовані на відродження економічних і торгових зв’язків з Кубою. Втім, президент Трамп зберіг комерційні перельоти між США та Кубою та роботу посольств.

– Американська співачка Кеті Перрі стала першою людиною у світі, яка набрала 100 мільйонів підписників у соціальній мережі «Twitter». На другому місці за кількістю користувачів, які підписані на акаунт, стоїть канадський співак Джастін Бібер (98 млн.). А на третьому місці – екс-президент США Барак Обама, у якого 91 млн. підписників.

– У США у віці 82 років помер відомий режисер Джон Елвідсен, який зняв перший фільм «Роккі» та популярну в 1980-х роках кінострічку «Хлопець-каратист». «Роккі» був найбільш касовим фільмом 1976 року та вивів на пік кар’єри актора Сильвестра Сталлоне. Тоді Елвідсен отримав премію «Оскар».

– За даними американського видання «Washington Post», спеціальний прокурор Роберт Мюллер розпочав розслідування фінансової діяльності Джареда Кушнера – зятя президента США Дональда Трампа. Мова йде також і про ймовірні угоди між Кушнером та колишнім радником з питань національної безпеки Майклом Флінном, який мав зв’язки з російськими чиновниками.

– У Колумбії триває процес роззброєння загонів антиурядового ліворадикального угруповання «ФАРК», із яким влада підписала мирний договір у кінці 2016 року. За даними ООН, які моніторять процес роззброєння, 60% усіх бойовиків вже здали зброю та почали процес реінтеграції в суспільство та мирне життя у спеціальних центрах ООН. Таких «перехідних таборів» ООН нараховується 26 по всій країні. Історичну мирну угоду між владою та «ФАРК» підписали після 4 років переговорів на Кубі. Згідно з угодою, «ФАРК» зобов’язані здати зброю, перетворитися на політичну партію та припинити свою збройну боротьбу проти уряду. В обмін на це, влада надала їм амністію та допомагає в роззброєнні та реінтеграції в суспільство. Війна між колумбійською владою та «ФАРК» тривала 52 роки.

Азія:

– Австралія оголосила «День збройної амністії», протягом якого всі люди, які незаконно зберігають зброю, можуть добровільно віддати її правоохоронним органам без правових наслідків для себе.

– Сотні цивільних вбиті терористами «Ісламської держави» у місті Мараві на острові Мінданао на Філіппінах. Про це повідомляють біженці з цього міста. Втім, військові не підтверджують цієї інформації. За їхніми останніми даними, жертвами боїв за місто, які тривають вже 3 тижні, стали 260 осіб. Із них 208 бойовиків, 58 філіппінських військових та 26 цивільних. Терористи захопили місто Мараві 3 тижні тому і з того часу армія намагається повернути його назад. Зараз урядові сили просуваються убік торгових кварталів у центрі. Їм протистоять близько 2 сотні терористів.

Європа:

– Кількість загиблих внаслідок пожежі у багатоповерховому будинку в Лондоні зросла до 30 осіб, ще близько 70 вважаються зниклими безвісти. За даними поліції, кількість загиблих може зрости. Зараз у згорілому будинку ведуться рятувально-пошукові роботи. Місце трагедії відвідала королева Єлизавета II. Пожежа у 24-поверховому житловому комплексі «Grenfell Tower» сталася у середу. Понад 200 пожежників намагалися загасити займання, яке розпочалося на 4 поверсі. У будинку близько 200 квартир. Поліція розпочала розслідування та намагається з’ясувати, що стало причиною пожежі. Водночас, трагедія спровокувала масові антиурядові протести. Кілька тисяч людей увірвалися до муніципалітету Кенсінгтона та Челсі та вимагали від влади надати більше допомоги постраждалим.

– В Україні в місті Павлоград Дніпропетровської області поліція затримала підозрюваного в причетності до вбивства в Києві колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Затриманий був водієм машини, на якій приїхав кілер. Вороненкова застрелили в центрі столиці 23 березня. Самого вбивцю смертельно поранив охоронець Вороненкова. Останній отримав політичний притулок в Україні у грудні 2016 року, коли переїхав з РФ до Києва разом зі своєю дружиною Марією Максаковою. Тоді ж Вороненкова оголосили в федеральний розшук у РФ.

– У Німеччині в містечку Людвігсхавен помер колишній канцлер ФРН Гельмут Коль. Йому було 88 років. Він відомий як «архітектор об’єднання Німеччини». Він займав посаду канцлера ФРН з 1982 по 1998 роки, що було рекордом серед його колег. Коль був при владі, коли впав Берлінський мур, а східна та західна Німеччина об’єдналися у 1990 році. Також він став першим канцлером об’єднаної Німеччини. Крім того, Коль відомий тим, що разом із президентом Франції Франсуа Міттераном заклав фундамент єдиної європейської валюти – «євро».

– Російський бізнесмен Михайло Прохоров продав медіахолдинг «РБК» іншому російському бізнесмену – власнику групи «ЕСН» Григорію Берьозкіну, якому належать також газета «Комсомольська правда» та «Метро». Сума угоди про продаж не розголошується. Продаж медіахолдингу пов’язують із тиском чиновників на нього. У травні з «РБК» звільнилися головний редактор Максим Солюс, шеф-редактор об’єднаної редакції Єлизавета Осетинська редактор Роман Баданін та інші журналісти.

Близький Схід:

– Іракські підрозділи «Сил народної мобілізації» звільнили від терористів «Ісламської держави» ще один ключовий прикордонний перехід на кордоні із Сирією. Зокрема, урядові війська вибили бойовиків сил «ІД» з прикордонної застави «Аль-Валід» на заході провінції Анбар. Він з’єднує Ірак із сирійською провінцією Хомс. Таким чином, вперше з 2014 року іракська армія повернула під контроль всю частину іраксько-сирійсько-йорданського кордону на південному заході країни. Також у такий спосіб іракські підрозділи заблокували в Сирії антиурядові угруповання, підтримувані США та Йорданією, і відрізали їх від йорданського кордону.

– Сирійська армія здійснила великий прорив оборони терористів «Ісламської держави» на заході провінції Ракка у багатих нафтою та газом територіях. Зокрема, поки терористи зосередили свої сили на обороні міста Ракка від арабсько-курдських загонів, сирійські війська взяли під контроль значні території південніше та південно-східніше Ракки. Зокрема, під час наступу урядові сили звільнили від «ІД» 14 населених пунктів і нафтові родовища «Ас-Сафьян», «Ас-Саура» та «Аль-Вахіб». Нині, сирійська армія просувається далі на захід убік інших нафтогазових родовищ та завершує оточення головного газового родовища країни – «Аль-Арак» – на сході провінції Хомс. Раніше, саме це родовище забезпечувало газом провінції Хомс, Хама та Дамаск.

– Масштабні міжусобні збройні сутички спалахнули в сирійському місті Ідліб на півночі країни. Терористи коаліції «Тахрір Аш-Шям» напали на бази своїх союзників з числа інших антиурядових угруповань, особливо тих, які фінансуються Катаром. На цьому тлі, у місті активізувалися прихильники «Ісламської держави», які намагаються захопити кілька районів, поки дві інші сили воюють між собою. Під час боїв ледь не загинув один з лідерів терористів «Тахрір Аш-Шям», саудівський проповідник Абдалла Аль-Мухайсані.

– Міноборони РФ повідомило про ймовірне знищення внаслідок повітряного удару лідера терористів «Ісламської держави» Абу Бакра Аль-Багдаді поблизу міста Ракка в Сирії. За даними російського оборонного відомства, їхні літаки завдали авіаударів по місцю зустрічі керівників «ІД» південніше Ракки 28 травня. Тоді загинули кілька командирів терористів. Серед вбитих міг бути й Аль-Багдаді. Втім, поки що МЗС РФ цю інформацію повністю підтвердити не може, так само як і Пентагон США.

– Радник верховного керівника Ірану аятоли Алі Хаменеї – Алі Акбар Велаяті – розкритикував рішення Сенату США про посилення санкцій проти Ірану. Він назвав їх «порушенням ядерної угоди». Напередодні, Сенат ухвалив пакет нових санкцій проти Ірану та Росії.


На фото: колумбійський військовий охороняє одну з «зон роззброєння» у лісовому масиві центральної Колумбії, де проходить процедура роззброєння бойовиків «ФАРК»

Автор