Ще раз про проспект Шухевича.

Інколи я просто дивуюся людському лицемірству і міцності вбитих нам в мозок совкових штампів.

Нацистська Німеччина практично зразу почала проводити політику утискання в правах євреїв та інших груп населення, політику культу особи Гітлера і відновлення ідей німецького мілітаризму. Уже тоді про це криком кричали численні правозахисники – читайте книжки Ремарка.

І не зважаю чи на це, ані Британія, ані Франція, ані Чехословаччина, ані США НЕ бойкотували Мюнхенську Олімпіаду 1936 р. Ба-більше, європейські дипломати не гребували сідати з нацистськими функціонерами за стіл переговорів – у Мюнхені, наприклад. Один з лідерів Демократичної партії США Джозеф Кеннеді до останнього опирався проти вступу США у війну проти Німеччини – його сину Джону стати президентом США це не завадило.

Про совок навіть згадувати незручно. «Перед каждым фильмом непременно шел киножурнал-боевик “Пребывание В. М. Молотова в Берлине”. Я насмотрелся его так, что знал наизусть каждый кадр. Из него явствовало, что у Советского Союза нет большего друга, чем Гитлер. У советского народа есть Сталин, а затем – Гитлер. И вот Молотов едет в Германию, у нас с ней пакт о дружбе и ненападении. Его встречают в Берлине оркестрами, цветами и овациями. Изумительно маршируют гитлеровские войска. Захватывающая военная музыка. Гитлер по-братски радушно встречает Молотова, долго-долго трясет ему руку, они о чем-то увлеченно говорят, а вокруг толпа фотографов, вспышки. И опять сногсшибательно маршируют немецкие войска с развернутыми знаменами, на которых – такая мужественная, дружественная нам свастика» – Анатолій Кузнєцов «Бабій Яр».

Американські компанії торгували з Нацистською Німеччиною – ми їх зрозуміємо.
Дипломати Британії і Франції злили нацистській Німеччині Чехословаччину – ми їм забудемо.
Польща разом з Нацистською Німеччиною шматувала Чехословаччину – ми не помітимо.
Значна частка Французької армії були на службі уряду Віши і американцям здалися (і стали Французькою армією антигітлерівської коаліції) лише в 1944 р. – їм ми поспівчуваємо.
ДедиВаєвалі шматували Польщу разом з гітлерівцями – ми їм пробачимо.

Ми всім пробачимо.

Ми не пробачимо лише українському патріотові Роману Шухевичу його короткочасне (менше року) перебування в лавах нацистських структур, навіть за умови того, що наступні півтора роки керована Шухевичем УПА в нацистів стріляла і зривала їм плани вивезення з України харчів і остарбайтерів – не гірше за макі у Франції.

Правда? Так виглядає?

Свято лицемірства і комплексів…

Автор